четвъртък, 3 март 2016 г.

Audi SQ7 TDI с нов 4.0 литров агрегат и 435к.с.

Неизбежна бе появата на пряк конкурент на BMW X5 M50d, от Инголщат. Колкото повече, толкова повече са си казали от Audi и  сега те ни предлагат най-мощната дизелова версия на Q7. Какво обаче Audi предлага в повече освен цената, която в случая започва от 89 900 евро. 
На първо място трябва да споменем изцяло новия, 4.0 литров, V8-цилиндров, турбо дизел снабден с електрически турбини. Неговата мощност е 435к.с. и е куплиран също с нова, 8-степенна трансмисия. Благодарение именно на електрическите турбини, които работят на принципа в представеният преди две години 3.0 литров - TDI агрегат, турбо дупка реално отсъства, а това се отразява благоприятно на ускорението. Според информацията, ускорението от 0 до 100км/ч на SQ7 TDI става за 4.8 секунди. Скоростта е ограничена на 250км/ч, а средния разход на гориво по каталожни данни възлиза на скромните 7.4л/100км., постигнат чрез магия. 
Повече е и волтажа под който работи ел. инсталацията на автомобила. Именно поради наличието на електрическите турбини, които се нуждаят от значително количество електроенергия, ел. инсталацията която ги обслужва работи под напрежение от 48V, доставяни от литиевойонна батерия монтирана в багажника. Тя е отговорна и за електроенергията необходима на окачването, което пък е снабдено с подобната на Lexus система Roll Control Skyhook, разполагаща с електромотор на стабилизиращата щанга, който управлява степента на усукване и по този начин подобрява значително стабилността в завой. При Audi тази система носи името Electro-mechanical active roll stsbilization (еAWS). 
Ако на озвучителната система високоговорителите са ви малко, а те са над 10 на брой, то трябва да знаете, че в последното гърне на изпускателната система място намират два високоговорителя, които допринасят за подобряването на саунда идващ от двигателя. Не е ясно какъв ще е животът им имайки предвид под температурите, на които ще бъдат излагани, но важното да има Bass и Treble. 
Така! На нас ни остава само да видим, какъв ще е отговорът на BMW, а и на Mercedes, който към момента стои и гледа от страни.  Загадка остава и това дали този агрегат, но с още по-голяма мощност няма да намери място в Bentley Bentayga. Продажбите на Audi SQ7 TDI ще започнат от пролетта на тази година. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар