сряда, 6 септември 2023 г.

Toyota Century SUV е най-луксозният японски модел в своя клас


В Япония, за най-луксозен автомобил се смята не модел на Lexus, Infiniti или Acura, а Toyota Century, която до скоро бе единственият японски модел с V12-цилиндров агрегат. Имайки това наследство марката без скрупули представя и луксозен SUV модел, който спокойно може да си съперничи с Rolls Royce Cullinan. Той носи името Toyota Century SUV и ще се се предлага успоредно със седана, но ще бъде произведен в ограничена серия, чиято бройка не се споменава. Знае се обаче, че производството ще се осъществява предимно на ръка, като всеки месец от завода на Toyota в Tahara ще излизат не повече от 30 бройки, като цената ще започва от около 170 000 долара. 

Toyota Century SUV е базиран върху платформата на Toyota Grand Highlander, а за задвижване разчита на Plug-in хибридна система оборудвана с V6-цилиндров, 3.5 литров бензинов мотор и еCVT трансмисия задвижваща предните колела. На задният мост е позициониран електромотор, а общата мощност на системата към колелата възлиза на 412 к.с. Тяговата батерия разположена в пода на купето осигурява автономия в изцяло електрически режим до 69 км. Според информацията общото тегло на луксозният SUV, възлиза на 2570 кг., а управляемият заден мост допринася за отличната маневреност на модела в градски условия въпреки неговите 5.2 метра дължина. 

Интериорът предлага изключително луксозна обстановка, а за по-лесен достъп до задните седалки срещу доплащане собствениците ще могат да оборудват своите модели с плъзгащи се врати. При всички случаи предвиденото място в интериора е за 4 човека с индивидуални кресла оборудвани с масажна и вентилираща функция, както и стойка за отмора на краката. Пред водача място намира 12.3-инчов дисплей за инструменталният панел, а инфотайнмънт системата разчита на интегриран в таблото тъчскрийн със същият размер, чиито функции могат да се управляват и от тъчпад на централната конзола между седалките. За возещите се на втория ред седалки са предвидени 11.6-инчови монитори, хладилно отделение, две поставки за безжично зареждане на телефони, както и индивидуален панорамен покрив. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар