петък, 9 юни 2023 г.

Изцяло новият Lexus TX е трирeдов паркетник предназначен за САЩ

 След провала който претърпя марката с Lexus RXL, сега тя отново ще се пробва при 7 местните круизери, като представя изцяло новият TX. Това е паркетен - SUV модел предназначен за асфалтираните пътища, който е базиран върху платформата на Toyota Grand Highlander и ще се предлага с три типа задвижвания на пазарите в Северна Америка и най-вероятно в Близкия изток. По отношение на дизайна, същият не блести с кой знае, какъв стил и ако решим да заменим емблемата с тази на някоя китайска марка, няма да има голяма разлика и е странно като цяло марката да атакува с откровено американски модел, повлиян от китайските вкусове с невзрачна радиаторна решетка интегрирана в бронята и липсата на задоволително количество хром, който американците обожават. 

С дължина от 5.16 метра Lexus TX, предлага място за 6 или 7 човека в зависимост от версията, като всички те разполагат с достатъчно място за краката и багаж, като обемът на багажника при във версията със седем места възлиза на цели 576 литра. Дизайна на интериора е типичен за моделите на марка и няма да е лъжа, ако кажем, че той беше модерен преди 4-5 години. Пред водача е разположен 12.3-инчов цифров инструментален панел в комплект с 14-инчовата медийна система. Базовото оборудване включва последната версия на пакета от асистенти на марката наречен Lexus Safety System +3. Срещу доплащане се предлага панорамният покрив, набор от камери с обзор 360 градуса, HUD дисплей и озвучителна система от Mark Levinson с 21 високоговорителя. 

За задвижване базовата версия на Lexus TX ще разчита на 2.4 литров, 4-цилиндров, турбо бензинов мотор с мощност 279 к.с., куплиран с 8-степенна, автоматична трансмисия задвижваща предните или четирите колела, чрез съединител на задната ос. По-нагоре в гамата са позиционирани самозареждащият се хибрид със същият ДВГ, куплиран с електромотор и втори такъв на задният мост, чиято обща мощност възлиза на 371 к.с. Налична е Plug-in хибридна версия с V6-цилиндров мотор и обща мощност на системата от 412 к.с. и благодарение на нея, моделът може да измине до 53 км. в изцяло електрически режим. 

Продажбите на Lexus TX в САЩ ще се състоя през есента на тази година, като производството ще се осъществява в завода на марката позициониран в щата Индиана. Цените все още не са обявени. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар