неделя, 14 май 2023 г.

Екзотични: Totem GT Super / GT Electric

 Италианската компания Totem Automobili, представи своят "restmood", който ще бъде и пряк конкурент на Singer 911 Targa. Моделът следва линиите на Alfa Giulia GT Junior и освен с ДВГ ще се предлага и в изцяло електрическа версия. Totem GT комбинира класическа визия с най-съвременните технологии използвани в аеронавтиката. Купето е и монококовата конструкция са изработени от композитни материали и високоякостна стомана, а общото тегло не надхвърля 1180 кг. 

Базовата версия разчита на силно преработен V6-цилиндров, Twin turbo мотор от Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, снабден с директно впръскване на горивото. Инженерите са успели да олекотят двигателя оборудва вече със сух картер, а турбините са снабдени с иновативна двустепенна последователна система с електронно управление. Работният обем от 2.8 литра е запазен, но мощността след намесата на Italtecnica Engineеring, вече достига впечатляващите 600 к.с. и 700 Nm. Според производителят ускорението на модела до 100 км/ч. от място става за 2.7 секунди, а максималната скорост е ограничена на 210 км/ч. Налична е и версия с мощност 750 к.с. и 850 Nm., като при нея максималната скорост достига 250 км/ч. Трансмисията при всички случаи е двудискова, 6-степенна механична по схемата "transaxle", позиционирана на задният мост заедно с диференциала. 

Електрическата версия разполага с електромотор с мощност над 500 к.с. и 1100 Nm. в тандем с тягова батерия с капацитет от 81 кВтч. и тегло от 352 кг., която би трябвало да осигури автономия между 400 и 500 км. в зависимост от стила на шофиране. Благодарение на възможността за бързо зареждане от 0 до 80%, батерията се пълни за 15 минути, а за пълното зареждане ще трябва да изчакате още  поне един  час. С оглед завишеното до 1470 кг. общо тегло, при нея времето за достигане на 100 км/ч. от място отнема 2.9 секунди, но максимална скорост е отпусната до 255 км/ч. 

Интериора предлага място за двама човека и е изцяло изработен на ръка, като преобладават корбонови елементи комбинирани с висококачествена кожа. Пред водача място намират два аналогови уреда, а позицията на волана и педалите се настройват индивидуално за всеки собственик. На борда място намира ретро инфоразвлекателна система с 3.5-инчов екран, климатична инсталация безклучов достъп, пълен ел. пакет и т.н. Производителят възнамерява да произведе 20 автомобила, като цените ще започват от 500 000 евро.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар