вторник, 6 септември 2022 г.

Evolute i-Joy е първият модел на руската марка

 Първият модел на новопоявилата се руска, марка Evolute е електрически кросоувър модел, който носи името i-Joy. Марката Evolute е собственост на частната компания Motorinvest, а производството на  моделите ще се осъществява в завода на компанията позициониран в Липецк, чиито капацитет е около 5000 автомобила годишно. След оттеглянето на всички западни производители от територията на Русия, най-големи дивиденти от ситуацията получиха китайските производители, които явно трайно ще се нанесат на руският пазар, като същевременно ще използват изоставените производствени мощности. Подобен е случаят и с Evolute, чиито първи модел  i-Joy,  реално представлява Dongfeng Seres 3  с емблемите на руската марка, който само ще бъде сглобяван в Русия.

Разлика в дизайна между Seres 3 и i-Joy няма, както в екстериора, така и в интериора, където са подменени само емблемите. Това означава, че руският модел разполага с относително модерен дизайн и оборудване. Качеството на материалите в интериора е на средно ниво, а оборудването подобаващо. Пред водача място намира цифров инструментален панел с възможност за смяна на интерфейса и мултимедия с 10.2-инчов екран. Серийното оборудване включва: 6 въздушни възглавници, климатроник, панорамен покрив, камера за заден ход, видеорегистратор, салон от изкуствена кожа, пълен ел. пакет, предни и задни сензори за паркиране и др. Интересен факт е, че все още не е предвидено меню на руски и за сега единствената възможност на бъдещите собственици е да боравят с менюто на бордовият компютър и мултимедията на английски език.

За задвижване Evolute i-Joy, разчита на електромотор с мощност 176 к.с. задвижващ предните колела и литиево-никел-манган-кобалтова батерия с капацитет от 53 кВтч., която според производителят осигурява автономия до 405 км. Пълен цикъл за зареждане на батерията от домашната ел. мрежа отнема 8.5 часа, но чрез бързозарядна станция времето за зареждане от 10 до 80%, може да бъде сведено до 1 час. Според информацията максималната скорост на модела възлиза 160 км/ч., а времето за ускорение от 0 до 100 км/ч. е - 8.9 секунди. 

Производството на Evolute i-Joy, стартира още този месец, а посочената цена след всички държавни субсидии е от 2.5 млн. рубли, което в момента се равнява на около 16 000 долара. До края на годината гамата на марката ще се допълни от още три модела, които също са част от гамата на Dongfeng. Това са седана i-Pro (Dongfeng Aeolus E70), който ще бъде представен още този месец, флагманският модел i-Jet (Seres SF5) и MPV модел под името i-Van, който ще се предлага в таварна и пътническа версия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар