сряда, 8 ноември 2023 г.

Chery Aero Concept с претенции за най-аеродинамичен модел в света

 Китайците до вчера не познаваха автомобилите, но днес имат самочувствието да предават уроци по аеродинамика с концепцията Chery Aero, която според производителят е най-аеродинамичният автомобил правен някога. Неговият коефициент на челно въздушно съпротивление възлиза на 0.168 и за да се постигне това, неговият дизайн е проектиран с помощта на изкуствен интелект. Връщайки се назад във времето обаче става ясно, че това далеч не е вярно, тъй като в историята на автомобилният дизайн съществуват концепции като Ford Probe EV и Volkswagen XL1, които имат коефициент на въздушно съпротивление под 0.16, да не говорим за Panhard CD, чиито дизайн постига обтекаемост от 0.12 още през 1964 година или прототипа на Shlorwagen от 1939 година представени по време, когато аеродинамичният тунел все още не е познат за автомобилните дизайнери. 

Това не пречи обаче китайският модел да предизвиква интерес със своят биодизайн вдъхновен от формата на риба тон. За сега производителят мълчи относно това дали работи по серийна версия на модела, но по всичко личи, че марката ще отделя специално внимание на аеродинамиката по време на проектирането на своите бъдещи електрически модели. Не е нужно да споменаваме, че тя е водещ фактор за постигането на оптимална автономия имайки предвид, че в момента производителите са в надпревара за всеки допълнителен километър автономия. 

Информация относно задвижването няма, тъй като Chery Aero Concept е просто черупка без каквато и да е задвижваща технология и най-вероятно ще се превърне в изложбен експонат, който ще събира погледи по време на различни автоизложения със своята активна аеродинамика. Все пак не може да не проявим респект към Chery, чиято история датира от 1997 година и те първа започва да пише своята история по особено успешен начин, като най-големият китайски износител, чиито автомобили се срещат в над 80 страни по света. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар