понеделник, 4 септември 2023 г.

Mercedes CLA Concept се уповава върху новата MMA - EV платформа на марката


За разлика от BMW Vision Neue Klasse Concept, концепцията на Mercedes е значително по-близко до серийно производство и визуализира следващото поколение на Mercedes CLA, което трябва да бъде представено съвсем скоро. Разбира се серийният модел ще претърпи значителни промени в дизайна, но като цяло силуетът на елегантно купе с четири врати ще остане същият. 

Mercedes CLA Concept се характеризира с новите предни светлини, напълно затворена радиаторна решетка със светещи елементи и емблема, както и тънките LED ленти, които обхващат почти целият корпус на купето. Всичко това, както и прибиращите се дръжки на вратите и 21-цоловите джанти ще привлекат внимание на посетителите на автосалона в Мюнхен. 

За разлика от екстериора, то от интериора на концепцията в серийният модел място най-вероятно ще намери само изцяло новата MB.OS инфотайнмънт система, която ще работи с процесор от INVIDA с водно охлаждане. Новата операционна система може да бъде съобразена с личните предпочитания на собственика, като предлага и широки възможности за персонализация. На борда място намира виртуален асистент. Впечатление прави и цифровият панел разпростиращ се от край до край на таблото с три стандартни дисплея и два кръгли такива, чрез които се управляват функциите на климатичната инсталация. Самата тя, разполага със скрити вентилационни отвори зад цифровият панел, което гарантира по-равномерно разпределение на въздушната струя без, тя да е насочена директно към пасажерите. Не е пропуснато и автономното шофиране, което тук поддържа ниво 2. 

Като имаме предвид, че концепцията на Mercedes CLA е  построена върху MMA електрическата архитектура на марката, то не трябва да се учудваме от наличието на 800-волтовата архитектура и възможността за двупосочно зареждане. Според информацията батериите са от ново поколение с намален размер и ще доставят автономия до 750 км., като след 15 минутно зареждане ще можете да изминете 400 км. За задвижване Mercedes CLA Concept разчита на електромотор с мощност 235 к.с., който тежи 110 кг. и енергийна ефективност от 93%.  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар