събота, 22 април 2023 г.

Cupra Tavascan с официална премиера в Барселона

 Четири години след премиерата на Cupra Tavascan EV Concept, моделът става реалност и бе представен официално пред подбрана публика в Барселона. Електрическият SUV е основан върху MEB платформата на концерна майка, но разполага с независим дизайн, който до някъде повтаря линиите на концепцията и въвежда новия дизайнерски език на марката. 

Интериорът прави изключително добро впечатление и е може би най-добрият от всички електрически модели представени от VAG, което неминуемо ще привлече значително количество нови клиенти. Пред водача място намира 5.3-инчов дисплей за инструменталният панел, придружен от HUD дисплей с добавена реалност. На централно място доминира 15-инчов дисплей за инфотайнмънт системата, чието тяло приютява сензорните контролери за климатичната инсталация. Плаващата "гръбначна" конзола между предните седалки е украсена с 3D шарки, които придават изключителен стил в комплект със спортният волан. Мястото в интериора е за 5 човека, а обемът на багажника възлиза на впечатляващите 540 литра. По отношение на безопасността моделът разполага с множество асистенти подпомагащи шофирането, както и комуникационната система между автомобилите - Car2X. Серийно на борда място ще намира и автономната система за шофиране от ниво 2+ с възможност за смяна на лентата на движение. 

Базовата версия на Cupra Tavascan ще разполага с един електромотор в задната част с мощност 282 к.с., който направи дебют в Volkswagen ID.7 .  По-нагоре в гамата е позиционирана версията - VZ с мощност от 340 к.с. с два електромотора и задвижване на четирите колeла разполага.  Тягова батерия при всички случаи е с капацитет от 77 кВтч., която трябва да осигури автономия от между 520 и 550 км. в зависимост от модификацията. Производителят съобщава, че за 7 минути, чрез бързозарядна станция ще се зареди енергия достатъчна за изминаването на още 100 км., а за 30 минути батерията ще бъде заредена в диапазона между 10 и 80%.  Регенериращата спирачна система с четири режима на работа, както и адаптивното окачване са включени в серийното оборудване, но за термопомпата ще трябва да доплащате. 

Продажбите на Cupra Tavascan ще започнат от 2024 година, като производството ще се осъществява в Китай. Цени не са посочени, но марката възнамерява да продава от модела над 50 000 бройки годишно в цял свят. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар