понеделник, 17 октомври 2022 г.

Mercedes EQE SUV (X294) представен официално

 Ясно е, че изцяло новият електрически Mercedes - EQE SUV, няма да ни изненада с нищо, поне що се отнася до дизайна на екстериора и интериора. В типичният стил за електрическите модели на марката, новият SUV се присъединява към моделното семейство базирано на EV платформата на марката. С дължина от 4.86 метра и междуосие достигащо 3.03 метра, Mercedes EQE SUV ще бъде желан от повечето семейни клиенти, като по-практична алтернатива на седана Mercedes EQE (V295)

Интериора, бе представен преди няколко месеца и тогава видяхме, че той е пренесен директно от седан версията с опционалният Hyperscreen екран с диагонал от 56-инча. Това, което не се предлага за седана е системата за филтриране на въздуха с HEPA филтър. Марката предлага актуализации по въздуха, като клиентите ще могат да активират или ъпгрейдват определени функции на автомобила, като например активният заден мост и интелигентният паркпилот способен да паркира автомобила без наличието на шофьор. Новата версия на навигационната система налична на борда планира маршрута като се съобразява с наличните зарядни станции по трасето, а системата Eco Assist автоматично настройва силата на регенеративната система според околният трафик и наклон на пътя. Още една от опциите, които маже да бъде активирана дистанционно е възможността на предните фарове, когато те са от типа Digital Light, да прожектират на пътното платно предупредителни знаци  и символи, които предупреждават водача за наближаващ остър завой или кръстовище. 

За задвижване Mercedes EQE SUV, разчита на един или два електромотора захранвани от тягова батерия с капацитет - 90.6 кВтч. Базовата версия - 350+ се задвижва от електромотор позициониран на задният мост с мощност 288 к.с. Налична е версия - 4Matic с втори електромотор, чиято мощност остава същата, но въртящият момент се увеличава значително. По-нагоре в гамата е позиционирана модификацията 500 4Matic с два електромотора и обща мощност от 396 к.с., която има възможност да се задвижва само от задният електромотор и по този начин да пести електроенергия. Според информацията автономията на EQE SUV, варира между 458 и 590 км., а след 15 минутен заряд от бързозарядна станция ще могат да бъдат изминати до 228 км. 

Не са забравени и AMG версиите - E43 и E53, които разполагат с мощност от съответно 476 и 626 к.с. Резултатът от това е ускорение до 100 км/ч. от място в рамките на 4.3 и 4 секунди, като максималната скорост е ограничена съответно на 210 и 220 км/ч. Наличен за версията AMG EQE SUV E53 е пакета Dynamic Plus, който отключва допълнителни 61 к.с., които ускоряват тежащият над 2.6 тона модел от 0 до 100 км/ч., за 3.5 секунди, а максималната скорост е освободена до 240 км/ч. Разбира се всичко това идва с променено окачване с адаптивни амортисьори и активни стабилизиращи щанги, както и със спирачна система с шест бутални апарати. Разбираемо автономията на AMG версиите е пострадала, като в най-добрият случай ще могат да бъдат изминати до 488 км. 

Клиентите на Mercedes EQE SUV ще могат да бъдат спокойни за своите батерии, тъй като производителят дава гаранция от 10 години или 250 000 км. без оглед на зарядните цикли. Производството на модела ще започне през декември месец в САЩ, а продажбите трябва да стартират през първото тримесечие на 2023 година. Цените все още не са оповестени. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар