събота, 26 февруари 2022 г.

Как ще се отрази на автомобилостроенето войната между Русия и Украйна

 След кОвИд пандемията, сега автомобилният свят е пред нова криза, този път причинена от войната между Русия и Украйна. Както знаем западат в това число и САЩ, налага строги икономически мерки срещу Русия, които обаче ще засегнат до голяма степен производството на автомобили в световен мащаб. Това се отнася както за автомобилите с вътрешно горене, така и за електрически задвижваните модели. 

Първо трябва да се знае, че Русия е един от най-големите доставчици на редица ключови метали използвани в автоиндустрията включително и това, че доставя 40%, от паладия използван в литиево-йонните батерии и катализаторите. На второ място е факта, че в Русия са позиционирани редица заводи на водещи производители, като: Stellantis, Volkswagen, Toyota и Hyundai. Русия е и третият в света доставчик на никел, който се използва за производство на батериите нужни за задвижване на електромобилите. Дори и да не се почуства глад за споменатите метали, то тяхната цена в последните няколко часа скочи с близо - 50% и продължава, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на автомобилите, които и без това в момента са в рекордни стойности. 


От всичко казано до тук си правим извода, че санкциите наложени от Байдън ще засегнат предимно европейските и азиатските производители. Да припомним, че GM и Ford, също имаха значителни мощности на руска територия, но от 2015 година ударно започнаха да търсят купувачи за своите заводи и през 2019 година, бе продаден последният от тях на Renault. Дали това е случайно или плана е за сегашната ситуация е начертан отдавна всеки решава за себе си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар