неделя, 19 декември 2021 г.

Първият изцяло турски автомобил носи името Gunsel B9

 Докато чакаме първите реални модели от TOGG, тази седмица друга турска компания представи първият си собствено разработен модел наречен Gunsel B9. Това е компактен хеч модел с две врати насочено предимно за градски условия, което предлага място за 4 човека и достатъчно място за багаж. Дизайнът и всичко останало на електромобила са дело на турската компания базирана на остров Кипър, което е и причина първите произведени бройки да са с десен волан. Това обаче е продиктувано и от факта, че марката се готви да атакува и пазарите във Великобритания, тъй като сега положението с митата са по-благоприятни, от колкото когато страната бе в европейската общност. 


Gunsel B9 се задвижва от електромотор с мощност 188 к.с. и батерия с капацитет 52.5кВтч., която би трябвало да осигури автономия от 350 км. Според информацията максималната скорост на модела е 150 км/ч., а времето за ускорение до 100 км/ч. от място става за 7.7 секунди. Съобщава се още, че чрез бързозарядна станция батерията може да бъде заредена от 10 до 80%, за малко повече от половин час. 


Интериора предлага модерна атмосфера макар и с видимо твърди пластмаси, но добре оборудван. Пред водача е позициониран цифров инструментален панел и голям вертикално разположен дисплей за мултимедийната система, чрез който се управляват и функциите на климатроника. Серийно Gunsel B9 ще се предлага с ABS, EBD, 4 въздушни възглавници, пълен ел. пакет и ел. ръчна спирачка, круиз контрол и др. Цените на модела все още не са обявени, но намеренията на марката са до края на 2022 година - В9, да успее да намери място и на някои европейски пазари, а в по-късен етап да предложи и по-голям модел с четири врати.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар