неделя, 22 август 2021 г.

История: 30 години Opel Astra

Тази година се навършват 30 години от представянето на първото поколение на най-продаваният модел в историята на марката - Opel Astra. задачата на новият компактен хеч, бе да замени изключително успешното моделно семейство на Kadett, от където идва и новото име, тъй като в Англия, версията на Kadett предлагана под марката Vauxhall, носи името Astra, а тогавашното ръководство на GM, решава да уеднакви всички имена на предлаганите модели на всички пазари, като избира за новият модел именно наименованието познато в Обединеното кралство. 



Първото поколение на Astra (F) е представено през септември 1991 година във версии с 3 и 5 врати, седан и комби с 5 и 3 врати за товарната версия. По-късно се появява и кабрио версията, която обаче е проектирана и произвеждана от Bertone. Официално неговото производство е спряно през 1998 година, но за нуждите на отделни пазари моделът продължава да се произвежда в Турция,  до 2002 година предимно като седан. За задвижване първото поколение на Astra, разчита на бензин и дизелови агрегати с работен обем между 1.4 и 2.0 литра и мощност от 57 до 204 к.с. за версията с турбо компресор предлагана в Южна Африка. Трансмисиите налични за моделното семейство са 5 и 6-степенни, механични, както и 4-степенна, автоматична. От първото поколение на модела са продадени 4.13 млн. бройки, резултат който няма да бъде подобрен. Освен в Германия, производството на Astra се осъществява и в страни като: Белгия, Англия, Унгария, Индия, Индонезия, Италия, Полша ЮАР, Тайван, Турция и Тайланд, като се продава още под марките Holden и Chevrolet.



Второто поколение на модела носи обозначението - G и е представено за първи път през 1998 година. То продължава да се предлага в богата гама от модели, като хеч с 3 и 5 врати, седан, комби, кабриолет и за първи път триобемна версия купе с 2 врати, която по подобие на кабриолета също е проектирана и произвеждана от Bertone. Моделът използва изцяло нова платформа за марката настроена от инженерите от Lotus, която става и основа за първото поколение на MPV версията наречена Zafira, чиито дизайн пък е дело на Porsche. GM се опитва да популяризира модела и в РУсия, като Chevrolet Astra, но това начинание претърпява търговски неуспех. за целта производството на модела се осъществява в Украйна, която е една от новите държави в която моделът се произвежда заедно с Египет и Бразилия. Моторната гама на Astra G се формира от бензин и дизелови агрегати с работен обем от 1.2 до 2.2 литра, куплрани с механична или 4 и 5-степенни, автоматични скоростни кутии.


През 2004 година се появява третото поколение на модела наречено - H, което трябва да издигне модела по отношение на оборудване и комфорт. То е построено върху Delta платформата на GM, която става основа още и за Zafira B, Saturn Ion и Astra, Chevrolet Cobalt и HHR, Pontiac G4/G5. Освен обичайната гама на модела е налице и версията "Cosmo" с три врати и огромен челен прозорец, коойто обхваща и част от тавана, която трябва да привлече внимението към младите и авантгардно мислещи клиенти на марката. Кабриолетът вече е собствена разработка и разполага твърд, сгъваем покрив. Моторната гама включва агрегати с работен обем от 1.4 до 2.4 литра, чиято мощност варира между 80 и 240 к.с., куплирани с механична или автоматична трансмисия. За пръв път за модела се предлага и 5-степенна, полуавтоматична трансмисимия наречена Easytronic. 


Четвъртото поколение на Opel Astra (J) е базирано върху втората версия на Delta платформата, като предлага модерен и динамичен дизайн, който трябва да подчертае спортните характеристики на моделното семейство и е представено през 2009 година. За пръв път е налично и многоточково окачване на задния мост, което се предлага за по-мощните модификации. В моделната гама липсва кабрио версията, която вече е обособена като нов модел под името Opel/Buick Cascada. Моторната гама включва бензин и дизелови агрегати с работен обем от 1.4 до 2.0 литра, чиято мощност достига до 276 к.с. за версията OPC. 


През 2015 година е представено петото поколение - Opel Astra K, което е избрано и за автомобил на годината за Европа. Моделът е подложен на строга диета и се основава върху изцяло нова платформа, като е подложен на строга диета. Той е по-лек с 200кг. спрямо предходното поколение и въпреки намалените си габарити предлага по-голямо вътрешно пространство. Opel Astra К се предлага само като хеч и комби с 5 врати. Седанът е наличен на някои пазари под името Holden Astra Sedan и Buick Verano, а производството му се осъществява и в страни като: Китай, Полша и Великобритания. Преди фейслифта моделът се предлагаше с бензин и дизелови двигатели на марката с работен обем от 1.0 до 1.6 литра, но след като Opel, стана собственост на PSA и бе направен плануваният фейслифт, под капака място намират два бензинови агрегата с работен обем от 1.2 и 1.4 литра и един 1.5 литров турбо дизел, като всичките са познати от моделите на PSA. Скоростните кутии са 5 и 6-степенни, механични, както и автоматични, като при последните версии те са с 9 предавки. 


Тази година марката предложи 6-тото поколение на Opel / Vauxhall Astra L, което по обясними причини е базиран на последното поколение Peugeot 308 и за сега е налично само във версия хеч с 5 врати. Това позволи на модела без проблемно да премине в ерата на електрификацията. Последното поколение се предлага с 1.2 и 1.6 литрови, бензинови мотори и с 1.5 литров турбо дизел, куплирани с механична или 8-степенна, автоматична трансмисии. Хибридните версии са оборудвани с 1.6 литровия, бензинов мотор и електромотор, чиято обща мощност достига 180 или 225 к.с. До края на годината се очаква да бъде представена и комби версията на модела. 









Няма коментари:

Публикуване на коментар