неделя, 8 април 2018 г.

История: 30 години Suzuki Vitara

Тази година, най-продаваният японски SUV модел навършва 30 години. За това време Suzuki Vitara се налага, като един от лидерите в компактният клас на SUV моделите и се радва на огромна популярност, макар към днешна дата да е далеч от това, за което е бил замислен. Насочен предимно към младите клиенти с активен начин на живот и плажни забавления, моделът е атрактивен и се предлага в различни модификации. Първоначално се предлага във версия с 3 врати и кабрио, а популярността му в Северна Америка, кара японците да предложат и модификация с V6-цилиндров агрегат и удължена версия с 5 врати. Показателен е факта, че Suzuki Viatara, се предлага и с емблемите на: Chevrolet, Mazda, Santana, Daewoo, Geo, GMC, Pontiac и Assuna. Моторната гама е разнообразна, като бензиновите, 4-цилиндрови мотори са с работен обем от 1.6, 1.8 и 2.0 литра, а V6-цилиндровите са с работен обем от 2.0 и 2.5 литра. Мощността варира от 75 до 134к.с. Макар и не до там популярните дизелови версии с двигател от Mazda се предлагат от 1996 година, като се предлагат версии с 1.9 и 2.0 литра. Серийно всички мотори са куплирани с 5-степенна, механична трансмисия и задвижване на задните колела, а срещу доплащане се предлагат и 3 или 4-степенни, автоматични трансмисии. За някои агрегати се предлага и задвижване 4х4. 
Второто поколение на модела известно като "Grand Vitara", се предлага от 1998 до 2005 година. Японците са ентусиазирани от успеха на първото поколение и производството вече освен в Япония се осъществява и в Канада, Kолумбия, Индонезия и Испания. В САЩ, обаче Grand Vitara, не може да повтори успеха на първото поколение въпреки по-доброто оборудване. Моделът продължава да се предлага във версии с 3 и 5 врати, както и като кабриолет. Моторната гама включва бензиновите 1.6, 2.0 и 2.5 литрови мотори и дизеловият 2.0 литров агрегат куплирани с 5-степенна механична или 4-степенна, автоматична трансмисия. 
Третото поколение на модела се предлага от 2005 до 2017 година. След провала на предходното поколение, японците предлагат изцяло нова платформа за своя SUV, като задното окачване вече е независимо. Моторната гама включва разширена гама от бензинови агрегати с работен обем от 1.6 до 3.2 литра, както и 1.9 литровият, дизелов мотор кеплирани с 5-степенна, механична или 4 и 5-степенни, автоматични трансмисии. Мощността нараства до 224к.с., а версиите на купето продължават да са с 3 и 5 врати, като за откритата версия се предлага серийно и хард-топ. Популярността на модела се завръща, като до ден днешен той все още се произвежда в Иран.
Четвъртото поколение на  Suzuki Vitara, бе представено през 2014 година, като е построено върху изцяло нова платформа с напречно монтиран двигател и задвижване на предните колела. Моделът е станал по-култивиран и къса всякакви връзки с предходните поколения. Предлага се само във версия с 5 врати, а размерите са намалени. Това обаче го прови по-лесен за шофиране в градски условия и тесни пътища. Моторната гама включва модерни бензин и дизелови агрегати с работен обем от 1.6 литра и принудително пълнене на цилиндрите. Трансмисиите са 6 степенни механични или автоматични, а задвижването 4WD, се предлага като опция за всички агрегати. Производството се осъществява в Китай и Унгария. 































Няма коментари:

Публикуване на коментар