вторник, 12 ноември 2019 г.

Четвъртото поколение на Skoda Octavia е чудесният компромис за семеен автомобил

Великолепна! Това е най-малкото което може да се каже за четвъртото поколение на Skoda Octavia, чиято премиера се състоя късно снощи пред подбрана публика. Този автомобил практически обезсмисля много други модели, от конкурентни марки, тъй като предлага всичко необходимо за средно статистическото семейство. Изчистен дизайн с лека агресивна нотка и коефициент на челно въздушно съпротивление от Сх-0.24,  ще бъде по вкуса на всеки, а комбито предлага предостатъчно багажно пространство от 640 литра. Лифтбак версията е със силует на седан, но петата врата позволява лесен достъп до багажното пространство с капацитет от 600 литра. Като цяло габаритите са нараснали леко, но удълженото до 2.68 метра междуосие, предлага с близо 8 см. повече пространство за краката на возещите се на втория ред седалки, спрямо предходния модел. 
От интериора също няма, какво повече да се желае. На разположение ще бъдат редица екстри, които ще направят обстановката по-премиум, а неща като цифров инструментален панел и мултимедийната система с 8.25-инчов дисплей ще се предлагат още от базовото ниво на оборудване. Климатичната инсталация също е серийна, но срещу доплащане ще бъде налична и тризонова такава. Матричните, LED предни светлини, хедъп дисплея и стъкления отваряем покрив ще се присъстват в дългия списък от опции, както и спортно окачване с понижен клиренс. 
Под капака място ще намират бензиновите, 3 и 4-цилиндрови, TSI агрегати с работен обем от 1.0, 1.5 и 2.0 литра, чиято мощност ще варира между 110 и 190к.с., като 3-цилиндровите мотори могат да бъдат поръчани и с лека хибридна система. За тези, които все още предпочитат дизеловото гориво на разположение ще бъде 2.0 литровия мотор във версии на мощност от 115, 150 и 200к.с. Серийно всички двигатели ще се предлагат с механична, 6-степенна, трансмисия, а срещу доплащане ще бъдат налични: 6 и 7-степенните DSG. Задвижването на четирите колела ще бъде налично само за версиите с мощност от 150к.с. и на горе съчетано със седем степенна DSG, трансмисия. За пръв път ще се предлага и хибридна версия наречена Octavia iV, която е оборудвана с 1.4 литров, TSI мотор и електромотор, чиято мощност ще бъде 204 или 240к.с., а автономията в чист електрически режим ще достига до 55км., при оптимални условия. Цени все още не се споменават, но продажбите трябва да започнат още тази година, а до края на следващата година ще видим и версиите RS и Scout. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар