сряда, 16 октомври 2019 г.

Четвъртото поколение на Toyota Yaris представено в Токио

Най-накрая, след близо 8 годишно производство японците ще покажат ново поколение на успешната Toyota Yaris. През годините Yaris, претърпя значително количество подобрения, но сега дойде време за изцяло нов модел базиран върху новата модулна платформа GA-B, която ще стане основа на всички компактни модели на марката. Това от своя страна позволява четвъртото поколение на Yaris,  да разполага и с хибридна версия без да бъдат правени компромиси в комфорта и безопасността. Според информацията общото тегло е намалено с 50кг., а центъра на тежестта е свален,  спрямо този на предходният модел. 
Под капака място ще намира подобрена версия на 1.0 литровия, 3-цилиндров мотор, както и изцяло нов също 3-цилиндров, 1.5 литров агрегат с директно впръскване на горивото. Серийно конвенционалните модели ще се предлагат с 6-степенна, механична трансмисия, а срещу доплащане ще бъде налична CVT. Хибридната версия разполага с 1.5 литровия мотор съчетан с CVT трансмисия и електромотор в общ блок. Изходящата мощност възлиза на 115к.с. На разположение за всички модификации ще бъде и версия със задвижване на четирите колела, като интересното при нея е, че допълнително задвижваните задни колела ще черпят сила от електромотор вграден на задния мост. Същият похват се използва и в Toyota Prius. Дизелови версии няма да има.
Интериора прави добро впечатление с висококачествените си материали и добро оборудване. Серийно пред водача място намира цифров информационен панел разделен на три сектора, както и мултимедийна система с плаващ екран. Срещу доплащане ще може да се поръча и хедъп дисплей. Всички версии ще са оборудвани серийно с пакета за безопасност Sence 2.0, който включва системата за предотвратяване на сблъсък, датчик за разпознаване на пътните значи, система за поддържане движението в пътната лента и адаптивен автопилот. 
Официалната премиера пред публика на новата Toyota Yaris, ще се състои следващата седмица по време на автосалона в Токио, а продажбите в Япония ще започнат още тази година. Цени и технически характеристики все още не са оповестени. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар