вторник, 3 септември 2024 г.

Cupra Terramar: Испанският бунтар на пътя

 

Испанската марка Cupra, която преди няколко години беше просто спортна версия на Seat, днес се е превърнала в самостоятелна марка, предлагаща автомобили с уникален характер и спортен дух. Последният им проект, SUV моделът Terramar, не прави изключение. Това е кола, която съчетава в себе си испанския темперамент, немската инженерна прецизност и най-новите технологии. Той е базиран на новото поколение Volkswagen Tiguan, но ще се предлага само с бензинови агрегати оборудвани с лека хибридна технология или Plug-in. настройката на шасито е специално нивелирана за модела, а дизайнът е смел и провокативен. 

Интериорът на Terramar е проектиран да бъде фокусиран върху водача. Всичко е под ръка, а материалите са висококачествени и спортни. Седалките са отлично оформени и осигуряват отлична странична опора, дори при динамично шофиране. Цифровите дисплеи и големият сензорен екран създават модерна и технологична атмосфера. Пред водача е позициониран 10.2-инчов цифров инструментален панел, а инфотейнмънт системата работи с 12.9-инчов тъчскрийн. Стандартните спортни седалки са тапицирани от рециклиран текстил, а в най-добрият случи и веган кожа. Озвучителната система е доставена от Sennheiser и е с 12 високоговорителя. 

Базовата версия на Seat Terramar ще разчита на 1.5 литровият - eTSI агрегат с мощност 148 к.с. оборудван с лека хибридна система, който очевидно не може да предложи спортно усещане макар и наличието на серийната 7-степенна, DSG трансмисия. По-нагоре в гамата е позиционира 2.0 литровият, турбо мотор във версии на мощност от 204 и 265 к.с., за който се предлага и системата за задвижване на четирите колела 4Drive. Plug-in хибридните версии са оборудвани със същият агрегат и ще бъдат налични във версии на мощност от 204 и 272 к.с. наличието на малка тягова батерия позволява движение в изцяло електрически режим в рамките до 100 км. 

Продажбите на Terramar ще стартират от началото на 2025 година, като производството на модела ще се осъществява в Унгария. Цени все още не са известни, но това няма да е пречка за тези които търсят един спортен и динамичен SUV, който не прави компромиси с комфорта и технологиите. Това е кола за хора, които искат да се откроят от тълпата и да се насладят на удоволствието от шофирането.


Няма коментари:

Публикуване на коментар