вторник, 2 май 2023 г.

Toyota Crown Sport представена пред подбрана публика


Oнес японците представиха обещаното - второто предложение в моделната линия на Toyota Crown, което ще носи името Crown Sport. По подобие на Crown Cossover, новият модел е базиран на същата GA-K платформа с напречно разположен двигател и задвижване на предните колела, като позволява внедряването на хибридни технологии от различен тип. Toyota Crown Sport е смесица между хеч и SUV, като много деликатно размива границите между двата класа със своите размери: дължина от 4.71 метра и височина от 1.56 метра.

Въпреки различията в дизайна на екстериора, връзката на Crown Sport с Crown Crossover се забелязва най-отчетливо в интериора, който е идентичен и за двата модела. По-късото с 8 см. междуосие обаче е отрязало от мястото на втория ред седалки, но така или иначе моделът е със спортни претенции, поне според думите на производителя. За това говорят по-твърдите настройки на окачването и по-директното управление. Пред водача място намират място два 12.3-инчови дисплея, съответно за инструментариума и инфотайнмънт системата с 4G свързаност. 

За задвижване базовата версия на Toyota Crown Sport ще разчита на познатата E-Four хибридна технология с 2.5 литров, атмосферен мотор комбиниран с интегриран в CVT трансмисията електромотор и независим такъв на задния мост, чиято пикова мощност ще възлиза на 239 к.с. По-нагоре в гамата на модела, отново виждаме отново хибрид, но този път Plug-in. Той разполага със същият - 2.5 литров мотор, но съчетан с по-мощни електромотори и по-голяма тягова батерия, като общата мощност на системата възлиза на 306 к.с. Адаптивните амоптисьори са опционални, но съмонасочващият се заден мост с отклонение до 4 градуса и DRS системата са серийно за всички модификации.

Официалната премиера на модела ще се състой по-късно тази година, а производството ще стартира през есента. Цени не се споменават, но марката потвърди, че Crown Sport ще се предлага на пазарите в САЩ, Европа, Китай и разбира се Япония и Азия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар