събота, 10 декември 2022 г.

Donkervoort F22 със съотношение - тегло/мощност от 666 к.с./тон

 Десет години след премиерата на Donkervoort D8 GTO, холандският производител представя наследника на култовият модел наречен - F22. новият модел разчита на изцяло ново шаси от тръбна стомана съчетана с въглеродни сплави, като запазва концепцията с отворени колела, дълга предна част и купе в стил Twin Targa, което лесно се превръща в роудстър. 

Новото шаси допринася и за повече пространство в интериора, който е изработен в минималистичен стил с цифров инструментален панел пред водача и допълнителен iPad пред спътника, който служи и за инфоразвлекателна система. Повечето от контролерите са интегрирани във волана, а седалките са продукт на Racaro с шест точкови колани. 

За задвижване Donkervoort F22, продължава да разчита на двигател доставян от Audi. В този случай, това отново доказалият се 5-цилиндров, 2.5 литров, турбо мотор, чиято мощност сега достига 500 к.с. Трансмисията е 5-степенна, механична предаваща движението към задните колела, чрез диференциал с ограничено приплъзване и многостепенна система за контрол на сцеплението. Общото тегло на F22 възлиза на 750 кг., което обяснява бомбастичните динамични характеристики. Според информацията ускорението от 0 до 100 км/ч., става за 2.5 секунди, а след още 5 секунди се достига границата от 200 км/ч. максималната скорост възлиза на 290 км/ч., а за поведението на автомобила трябва само да споменем, че е в състояние да достави странично ускорение от - 2.15 G. 

Производството на Donkervoort F22 ще бъде ограничено на 75 бройки, а цените ще започват от 245 000 евро без данъци и такси. Компанията съобщава, че 50 от тях вече са разпродадени така, че ще трябва да побързате, ако искате да бъдете различен пред скъпите заведения. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар