сряда, 2 юни 2021 г.

Екзотични: Rimac Nevera

 Преди три години хърватската компания представи своя електрически суперкар наречен C-Two. поради бюрократични проблеми и такива свързани с доставката на възлови елементи, компанията забави пускането на пазара на своя модел, като дори се заговори, че предстои сливане с Porsche, която все пак успя да придобие 10% от компанията. Всичкото това време обаче, бе използвано ползотворно от компанията и същата имаше възможност да изгради нови производствени мощности. Успоредно с това бяха направени и редица краш тестове и изпитания в аеродинамичен тунел, което доведе до конструктивни промени в модела. Всичко това показва своя резултат едва тази седмица и сега пред нас е финалната версия на модела наречен Nevera.


Задвижването на Rimac Nevera е поверено на четири електромотора задвижващи четирите колела с обща мощност от 1914 к.с. и въртящ момент от 13 430 Nm. доставяни на колелата. Поради този факт не ни учудва ускорението от 0 до 100км/ч., което възлиза на 1.85 секунди, а след още 9.1 секунди достигате скорост от 300 км/ч. Официално максималната скорост обявена от производителят е 412 км/ч. Батерията, която е собствена разработка и отговаря за доставката на енергия към електромоторите е с капацитет от 120 кВтч. и гарантира пробег от 547 км., разбира се в случай, че не изпробвате пълните възможности на модела. Като стана дума за това на бърда присъства и така нареченият "треньор", който дава напътствия как да разгънете пълният потенциал на автомобила. Системата е наречена "Al Driver Coach" и използва изкуствен интелект, който взима информация от 12 ултразвукови сензора, 13 камери и 6 радара. 


Промени макар и леки наблюдаваме и в интериора. Там място намират 3 дисплея с висока разделителна способност, а някой контролери са с нова позиция с цел по-удобна работа. Няма нужда да съобщаваме, че изработката на всеки един детайл се изпълнява ръчно и ювелирно, като материалите са 100% рециклируеми и съобразени с последните еко изисквания. 


Към момента цени все още не са обявени, но се знае, че от Rimac Nevera ще бъдат произведени 150 екземпляра, които ще бъдат персонализирани от своите клиенти така, че да няма един с един еднакъв. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар