сряда, 11 ноември 2020 г.

Изцяло електрическият SUV - BMW iX (i20) в продажба от края на 2021г.

 Производствената версия на концепцията BMW Vision iNEXT, която бе представена преди две години, направи своята официална премиера днес, като производството и продажбите ще започнат през втората половина на 2021 година. Електрически задвижваният BMW iX е с размерите на BMW X5 и предлага място за 5 човека. Производителят съобщава, че моделът е проектиран от вътре на вън и е осигурява завидни удобства на пасажерите. Относно дизайна, то за повечето ще бъде необходимо време за да приемат новия стил, но така или иначе BMW iX ще прави впечатление спрямо останалите автомобили в трафика. Прибиращите се дръжки и огромната врата за багажното пространство също правят впечатление, а коефициентът за челно въздушно съпротивление е сведен до 0.25. моделът е изграден върху изцяло нова платформа изработена от алуминии, високоякостна стомана и карбон, която ще стане основа и за още бъдещи модели на марката.  


Интериора е минималистичен с два сдвоени дисплея за инструменталният панел и инфотайнмънт системата с размери съответно от 12.3 и 14.9-инча, които са насочени към водача.  Впечатление прави и шестоъгълният волан, както и кристалните контролери за посоката на движение и инфотайнмънт системата, които са изработени от кристал. Огромният панорамен покрив с електрохромна функция, доставя изобилно количество светлина и прави обстановката още по-освежаваща. Съчетанието на плат, еко кожа, кристал, алуминии и дърво подчертават индивидуалността на отделните детайли. Няма смисъл да съобщаваме, че на борда място намират редица системи и асистенти подпомагащи шофирането, но трябва да споменем, че благодарение на 5G технологията функциите значително са подобрени, а автономното шофиране и дистанционното паркиране на автомобила са още по-прецизни. Именно в този модел премиера прави и 8-то поколение на инфоразвлекателната система BMW iDrive, която ще предлага възможност за работа с Amazon Alexa. В най-скоро време, зати система ще бъде достъпна и за моделите с по-старата версия на iDrive ( version 7 21-03), като ще бъде добавена онллайн при някоя от следващите актуализации.


За задвижване BMW iX, разчита на два електромотора разположени съответно на предния и задния мост, чиято обща мощност възлиза на 503к.с. Разположената между двете оси литиево-йонна батерия с капацитет от 100кВтч., осигурява автономия от 600км. С помощта на бързозарядна станция, батерията може да бъде заредена от 10 до 80%, в рамките на 40 минути, но при нормални условия заряда до 100%, отнема близо 11 часа. Налична ще бъде и версия с мощност 300к.с. и батерия от 70кВтч., чиято автономия ще възлиза на малко над 400км. При нея, чрез бързозарядна станция може да се дозареди енергия  за пробег от 120км.  само за 10 минути. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар