сряда, 11 септември 2024 г.

DS SM Tribute Concept опровергава тотално слуховете за евентуално закриване на марката


Няколко дни след като шефът на Stellantis опроверга слуховете, че някои марки от групата включително и DS са застрашени от закриване, французите представят концепцията SM Tribute вдъхновена от великолепният Citroen SM произвеждан през 70-те години на миналия век. Премиерата съвпада и с 10 годишнината на DS като самостоятелна марка, която прави ясно послание към публиката, че за нея все още има бъдеще в групата на Stellantis, поне в следващите 10 години. 

По подобие на оригинала, концепцията притежава аеродинамичен дизайн с огромен преден капак с остъклена част за предните светлини. Дължината на концепцията е 4.94 метра, ширината 1.98 , а височината 1.34 метра, а профилът запазва характерните линии на оригинала следващи въздушният поток. За разлика от Citroen SM, концептуалният модел разполага с четири срещуположно отварящи се врати, което прави достъпът до салона значително по-лесен, особено при липсата на В-колона. 

Освен в екстериорът, дизайнерът Thierry Metroz умело е съчетал ретро стилът с модерните линии и в интериорът. Той е светъл, а оребрените седалките с форма на хамак и овалните показатели на инструменталният панел пред водача които се изобразяват чрез проекция, повтарят стилът на оригинала. Авангардният стил на марката се наблюдава и в извитата централна конзола, която служи за екран на инфо-развлекателната система и навигацията, а най-важната информация за водача се проектира на прозрачен панел в центъра на правоъгълният волан.

По всичко личи, че DS SM Tribyte Concept няма никакви шансове за серийно производство, но хората от DS Design Studio Paris определено са се забавлявали с този амбициозен проект, които е модерна интерпретация на легендарният Citroen SM. нищо не се съобщава и за задвижването на модела, но така или иначе, то няма значение, тъй като моделът който виждаме днес ще си остане просто един шоу автомобил предназначен да привлича внимание. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар