неделя, 28 април 2024 г.

Volkswagen ID. Code 01 Concept предоставя поглед към бъдещето на марката в Китай

 

Volkswagen представя в Пекин концепция на електрически SUV, наречена ID. Code 01. Тя е демонстрация на това, какви ще са бъдещите модели на марката предназначени за китайския пазар и разполага с невиждани до сега похвати и технологии за нейните модели. Концептуалният модел е разработен в Европа, но с помощта на китайски екипи и поема нов дизайнерски език, който ще бъде наложен в предлаганите в Китай модели, чието семейство до края на 2030 година трябва да се увеличи до цели 16 модела. Впечатление правят тънките LED светлини, които имат функцията за комуникация с другите участници в движението посредством изкуственият интелект на борда. Освен това, предната разполага с екран показвайки съобщения и дори прогнозата за времето. 

Информация относно задвижването на VW ID. CODE 01 Concept все още не са налични, но според информацията най-вероятно, тя е построена върху платформата на Xpeng G6, който става един основните китайски партньори на марката. Освен това се знае, че немският производител работи и върху изцяло нова CMP платформа предназначена специално за нейните EV и PHEV модели на марката, които ще бъдат достъпни от 2026 година. Все пак не трябва да забравяме, че CODE 01 е дизайнерски шоу автомобил и позволява всякакви спекулации относно платформата върху която ще бъде основан производственият модел. 

Като концептуален модел, дизайнерите са имали пълната възможност да се развихрят без да се съобразяват с изискванията за безопасност, аеродинамиката и ежедневната употреба на модела. Интериорът разполага с изцяло нова концепция за марката с HMI дисплей разпростиращ се от край да край на арматурното табло. Плаващата конзола между седалките е оборудвана с прибиращ се вертикално разположен дисплей, от който се управляват всички функции в автомобила, като същевременно служи и за визуализатор за аватара на изкуственият интелект с който спътниците и водача могат да провеждат разговори на всякакви теми. На борда място намира още и автономна система за шофиране от ниво 4 с нестандартен волан който се прибира в арматурното табло, когато същата е поела управлението на автомобила. Специално внимание се обръща на роботизираната прахосмукачка LUPO, която се включва в хигиенен режим и дезинфекцира повърхностите в интериора с UV светлина. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар