вторник, 30 януари 2024 г.

Volvo FH избран за International Truck of the Year 2024

 Жури от 24 независими редактори на авторитетни медии обяви електрическата версия на Volvo FH за Международен камион на 2024 година. С печеливш резултат от 24 гласа, тежкотоварната електрическа гама на шведската компания с пребори с конкуренти като: Mercedes eActros и електрическата версия на Scania R. За първи път в историята на наградата Международен камион на годината се печели от електрически камион, което е ясен знак за енергийният преход на тежкотоварният транспорт. 

Успоредно с това обаче Volvo представя най-мощният влекач в Европа - FH 780, който получава новата Aero линия с подобрена аеродинамика, която ще бъде налична и за останалите представители на моделното семейство. Промените в аеродинамиката, които включват нова предна част и удължена с 24 см. кабина гарантират поне 5%, намален разход на гориво. За това има и принос липсата на странични огледала, заменени от камери. Налична е система за намаляване на клиренса при скорост над 60 км/ч., която също играе важна роля за подобряване на аеродинамиката. 

Успоредно с това FH Aero ще разполага и с редица нови технологии на борда и усъвършенствана мониторинг технология. Системата I-See също намира място на борда, която използва нови топографски карти за оптимизиране на шофирането и модернизиран адаптивен круиз контрол. Като цяло промени в интериора няма, но са добавени нови USB-C гнезда за зареждане на телефони, нова озвучителна система с 9 високоговорителя и възможност за монтиране на микровълнова печка. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар