четвъртък, 12 октомври 2023 г.

Електрическият Mercedes eActros 600 с автономия до 800 км.

 Немският производител представи изцяло електрическа версия на тежкотоварните влекачи от серията Mercedes Actros, който трябва да стане отправна точка за въвеждането на електрическото задвижване в превоза на стоки на дълги разстояния. Първите екземпляри на Mercedes eActros 600 ще бъдат налични по европейсикте пътища в края на следващата година. Моделът представя многобройни технологични иновации, но веднага става видно, че дизайнерите са отделили специално внимание и на аеродинамиката, като впечатление прави гладката повърхност за по-лесното отделяне на въздушния поток, а в долната част място намира предна решетка с матрични LED фактори и активна аеродинамика, която доставя необходимото количество въздух за охлаждане на батерията. 

За разлика от екстериора, то интериора на еActros, не се различава от този на конвенционално задвижваният модел. Прави впечатление наличието на новата инфотайнмънт система и новите графики на цифровият инструментален панел пред водача. Адаптивният круиз контрол взима информация от навигацията, като се съобразява с топографията на района и пътните знаци, за да осигури най-ефективният стил на шофиране.

Mercedes eActros 600 е с общо тегло от 22 тона и разполага с 800-волтова архитектура и два електромотора, които генерират постоянна мощност от 544 к.с. и пикова работна мощност до 816 к.с. В зависимост от ситуацията, водачът може да избира между 5 нива на рекуперация на енергията и да използва движение с един педал. за енергията на електромоторите се грижат три желязо-солфатни-литиеви батерии, с капацитет от 621 кВтч., които осигуряват автономия до 500 км. Това означава, че с едно зареждане на батерията ще може да се направи пълен цикъл на движение от 4.30 часа, което е позволеното време на шофиране без почивка за шофьорите на камиони. Предвижда се и версия за по-дълги разстояния с по-голям пакет от батерии с капацитет от 950 кВтч., които ще осигуряват автономия до 804 км. За зареждане марката предлага възможност с мощност от 1 мегават, благодарение на което зарядът между 20 и 80%, се осъществява в рамките на половин час. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар