събота, 15 юли 2023 г.

AVATR 12 е вторият модел разработен от Changan, CATL и Huawei

 След електрическият SUV - AVATR 11, китайската марка представя и своят втори модел, който отново е разработен съвместно Changan, CATL и Huawei. Този път, това е електрически задвижвано GT купе под името AVATR 12, чието задно стъкло липсва. Странното решение е продиктувано от факта, че на борда място ще намира напълно автономна система за паркиране, а обстановката зад автомобила водачът ще получава от множество HD камери. Страничните огледала също са заменени от камери, които обаче ще се предлагат срещу доплащане. 

С дължина от 5.02 метра, новият модел е по-дълъг от своят SUV събрат, въпреки идентичното междуосие. Това означава, че интериора ще предлага достатъчно място за 5 човека, които ще разполагат с най-новите технологии за развлечение и комуникация. Снимки на интериора все още липсват, но най-вероятно той ще е издържан в стилът на този в AVATR 11. 

По отношение на задвижването AVATR 12 ще се предлага с един или два електромотора. Базовата версия ще разчита на електромотор задвижващ задните колела с мощност 313 к.с., а версията със задвижване на четирите колела разполага съответно с два електромотора с обща мощност от 578 к.с. Налична и за двата модела ще бъде тягова батерия от CATL с капацитет от 94.5 кВтч., която би трябвало да осигурява автономия от над 700 км. Повече подробности ще бъдат публикувани след официалната премиера на модела. 


++++++++++++++++++++++++++++++++

След официалната премиера на AVATR 12, която се състоя по време на автосалона в Мюнхен, а не в Китай стана ясно, че вторият модел на марката ще се предлага и в Европа от началото на следващата година, като цени за сега не са оповестени. Това, което не знаехме за модела е неговото оборудване и интериор, които бяха разкрити в Мюнхен и сега имаме пълен поглед над тях. С дължина от 5.02 метра и междуосие 3.02 метра, китайският електрически фастбек с 4 врати, предлага място за 5 човека и багажно пространство от 350 литра. Тъй като това е твърде малко в предната част е предвидено отделение за багаж с обем от 46 литра, което е достатъчно да поберете кабелите за зареждане. 

Интериора на AVATR 12, предлага по-нестандартно оформление от това на AVATR 11, като пред водача и спътника до него се разпростира 35.4-инчов, 4К дисплей, допълнен от два по-малки екрана показващи изображението от  камерите заместващи страничните огледала, а в центъра на таблото е позициониран 15.6-инчов тъчскрийн дисплей за инфоразвлекателната система. Воланът е с нестандартна осмоъгълна форма от който може да се управляват различните функции на менюто. Впечатление правят и качествените материали вложени в изработката на интериора, където преобладава кожа напа и дървен фурнир. Амбиентното осветление покрива 64 цвята, а озвучителната система с 27 високоговорителя в съчетание с освежителят за въздух допринасят за релаксираща обстановка по време на движение. На борда място намира и автономна система за шофиране от ниво 2+ и 3, а серийният панорамен покрив се затъмнява чрез помощта на бутон. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар