вторник, 31 януари 2023 г.

Mazda CX-90 само за пазарите в Северна Америка

Японската марка разкри своят флагмански SUV модел, който е проектиран специално за пазарите в Северна Америка. Построен върху модифицираната платформа от Mazda CX-60, новият SUV на марката може да се гледа като негова триредова версия  с възможност за  конфигурация от 6, 7 или 8 места, като съответно ще замени представената преди 8 години Mazda CX-9

Премиера в СХ-90, прави изцяло новият редови, 6-цилиндров турбо бензинов мотор оборудван с лека хибридна технология, чиято мощност възлиза на 345 к.с. Това е и най-мощният мотор представян от марката в нейната история което говори, че  японците не се страхуват от настъпващата електрификация и продължават да развиват бензиновите агрегати. Серийно агрегата е куплиран с 8-степенна, автоматична трансмисия предаваща движението към четирите колела, като 80%, от тягата е налична към задният мост. В случай на нужда системата може да прехвърли съотношението между предния и задният мост 50:50. Налична за модела ще бъде и Plug-in хибридна версия оборудвана с  4-цилиндровия - 2.5 литров, бензинов мотор съчетан с електромотор и батерия с капацитет - 17.8 кВтч., познати от CX-60. Тук трансмисията също е 8-степенна, автоматична, но с вграден в корпуса електромотор. Общата мощност на хибридната система възлиза на 323 к.с., като същата ще може да работи и в изцяло електрически режим за разстояние от около 60 км. 

Интериора на Mazda CX-90, като цяло е идентичен с този на СХ-60, а пасажерите са посрещнати от луксозна обстановка с кожа напа и релефно кленово дърво. Пред водача място намира 12.3-нчов цифров инструментален панел и широкоекранен дисплей за инфотайнмънт системата със същият размер. Няма нужда да се съобщава, че още от базовото ниво на оборудване моделът ще разполага със солиден арсенал от асистенти подпомагащи шофирането, както и с тризоновата климатична инсталация. Продажбите на Mazda CX-90 в САЩ ще започнат от тази пролет, като цени все още не се съобщават. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар