сряда, 7 август 2024 г.

Екзотични: Nilu27

 

Роденият в Русия бивш дизайнер на Bugatti, lamborghini и Koeningsegg  - Саша Селипанов, представя своят собствен хиперавтомобил под името Nilu27. Официалната премиера ще се състой следващата седмица в Монтерей, а сега пред нас са неговите първи официални снимки на модела, който би трябвало да бъде произведен в ограничена серия от 54 автомобила напълно легални за употреба по обществените пътища. Първата серия от 15 автомобила обаче бъде предназначена само за пистата.

Дизайнът на Nilu27 прави смело изявление. Агресивните линии, ниският профил и футуристичните елементи създават визуално въздействие, което е трудно да се игнорира. Вдъхновен от пистовите болиди в надпреварата на Льо Ман и следвайки философията на Баухаус за формата и функцията, дизайнът е комбинация от елегантност и брутална сила. Интериорът е също толкова впечатляващ с висококачествени материали като кожа, алкантара и 3D принтиран алуминий създават луксозна атмосфера. Големите аналогови циферблати пред водача са главният акцент заедно със скоростният лост с открит механизъм и минималистичният дизайн на арматурното табло създават усещане за бъдещето въпреки, че липсват каквито и да е цифрови технологии освен LCD огледалото за задно виждане. Достъпът до купето е удобен и се осъществява посредством врати отварящи се като крило на чайка.

Под елегантната обвивка се крие истинско технологично чудо от старата школа. За задвижване е наличен V12-цилиндров, атмосферен агрегат с работен обем от 6.5 литра, който е дело на новозеландската Harley Engines. Той разполага с уникална изпускателна система 12 в 1, която прави препратка към космическата индустрия. Мощността на агрегата не се съобщава, но производителят твърде, че тя е над 1000 к.с., които ще бъдат предавани към задните колела посредством 7-степенна, механична трансмисия. Окачването, настроено за максимална устойчивост, позволява на автомобила да се движи по пътя като по релси. 

Цените все още се пазят в тайна, както и това кога ще започне производството на модела. Въпреки това Nilu27 остава в нас впечатлението за хиперкар произведение на изкуството, инженерно чудо и символ на бъдещето. Със своя уникален дизайн, впечатляващи технологии и невероятни динамични характеристики, творението на Саша Селипанов е готов да предефинира стандартите в света на хиперколите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар