сряда, 13 март 2024 г.

Porsche Taycan Turbo GT с най-добро представяне на ринга спрямо своите конкуренти

 С представянето на Xiaomi SU7, китайската марка хвърли ръкавицата директно в лицето на Porsche Taycan, след което немците представиха фейслифта на електрическото четириврато купе и показаха, че все пак са еталон за подражание. За Porsche обаче, това явно не е достатъчно и сега представят нова още по-екстремна версия на модела насочена към пистата, която демонстрира възможностите на този тип автомобили. Porsche Taycan Turbo GT стана най-бързият четириврат, електрически автомобил на ринга с време от 7:07.75 минути. Външно хардкор версията се различава с новият си бодикит и добавените карбонови елементи, като всеки от тях си има строго определена функция, а не е сложен просто за украса. 

Задвижването се осъществява посредством два инверторни електромотора с обща мощност от 789 к.с., която при активиран лаунч контрол достига до 1033 к.с. Ако това не вие достатъчно, то с overboost функцията в рамките на две секунди мощността се повишава до 1108 к.с. Тяговата батерия на борда също е модифицирана и е с капацитет от 105 кВтч., достатъчни за да бъдат изминати до 555 км., разбира се не на пистата. Въздушното адаптивно окачване се предлага серийно за тази версия, а собствениците могат да поръчат напълно безплатно липсата на задния ред седалки и част от шумоизолацията на купето, което ще спести още 70 кг. Според производителят ускорението от 0 до 100 км/ч. на Taucan Turbo GT, в най-добрият случай възлиза на 2.1 секунди, а максималната скорост която може да постигне е 305 км/ч. 

Разбира се  Porsche Taycan Turbo GT и си има своите недостатъци. За съжаление Porsche ще очаква минимум 240 000 евро за своят модел, което е значително повече от своите преки конкуренти в лицето на Tesla Model S Plaid и споменатият вече модел на Xiaomi, чиято цена се очаква да бъде по-ниска, дори от тази на американският модел.


Няма коментари:

Публикуване на коментар