вторник, 1 август 2023 г.

Skoda обновява моделите Skala и Kamiq

 Skoda Skala и нейната SUV версия в лицето на Kamiq, получават своите планирани козметични промени 5 години след тяхната премиера което означава, че техният живот е удължен поне до края на 2028 година. Ясно е, че моделите няма да получат свои наследници с ДВГ и най-вероятно ще продължат да се предлагат успоредно с предстоящите електрически събратя, докато законовите разпоредби в Европа позволяват това. Външните промени не са фрапиращи, но веднага се забелязват. Новата радиаторна решетка и променената форма на фаровете открояват веднага обновеният хеч, докато при кросоувъра разликите се свеждат до леко промененият дизайн на бронята и големината на основните светлини. Погледнати отзад моделите могат да бъдат различени по новият светлинен подпис на LED светлините и по-спортният дизайн на броните, а Kamiq получава и нов дизайн на светлоотразителните елементи. Налични и за двата модела са опционални 18-цолови джанти. 

Интериора и при двата автомобила е еднакъв със сериини 8-инчов, цифров инструментален панел пред водача и  8.2-инчова мултимедийна система. Панела за контрола на климатичната инсталация е с леко променен дизайн и добавено количество бутони. Като цяло списъкът на индивидуалните опции е намален, както и нивата на оборудване, които вече са само три. Новост за моделите е възможността да се поръча електрически задвижвана пета врата с жестов контрол. Налични за моделите са и разширени пакети за подпомагане на шофирането и 9 въздушни възглавници. 

Тъй като от моторната гама на марката постепенно отпадат дизеловите агрегати, под капака на обновените Scala и Kamiq, място ще намират бензиновият, 3-цилиндров, 1.0 литров турбо мотор във версии на мощност от 95 и 115 к.с., куплиран с 5 или 6-степенна, механична трансмисия. По-нагоре в гамата е позициониран 1.5 литровият, TSI с мощност 150 к.с., за който ще се предлага 7-степенна, DSG трансмисия. За нито един от споменатите агрегати не се предлага, каквато и да е електрификация, което ще накара чешките модели да отстъпят пред конкуренцията, но въпреки това цените са завишени с близо 10%, от тези на моделите преди обновяването. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар