петък, 28 октомври 2022 г.

Първият модел на Jidu Auto - ROBO-01 с цена от 55 000$

Няколко месеца след представянето на Jidu ROBO-01 Concept, новата китайска марка под егидата на IT гиганта Baidu, представя и производствената версия на модела, чието производство ще започне до края на годината. С помощта на своят партньор в лицето на Geely, Jibu Auto обещава първите екземпляри да достигнат до своите собственици през пролетта на следващата година. 

Jidu Robo-01 е с дължина от 4.85 метра и предлага място за пет човека. Дизайна следва плътно линиите на концептуалният модел, а коефициентът на челното въздушно съпротивление възлиза на 0.25. Багажното пространство осигурява обем от 555 литра, а пасажерите се радват на изключително технологична обстановка в интериора. качеството на изпълнение и материалите са на високо ниво, а в серийното оборудване не липсва нищо, освен физически бутони. Пред водача място намира футуристичен щурвал, вместо волан. На централно място е позициониран 35.6-инчов дисплей за инструменталният панел и инфотайнмънт системата, която се управлява от най-новият микрочип на Qualcomm. Впечатляващата автономна система за шофиране от концепцията е пренесена в серийният модел, но с трето ниво на автономност, тъй като 4-тото все още няма разрешение от властите за употребя. Производителят твърди, че системата налична в серийният модел може да поддържа и 4-то ниво на автономно управление със своите два лидара, 12 камери и още толкова ултразвукови сензора с 5 мм. радари, които се управляват от процесор на Invidia с помощта на който компютърът извършва над трилион операции в секунда. 

Относно задвижването Robo-01, разчита на два електромотора с обща мощност 544 к.с. и тягова батерия доставяна от CATL с капацитет 100 кВтч. Според производителят ускорението на модела от 0 до 100 км/ч. става за 3.9 секунди, а автономията според китайският цикъл възлиза на 600 км. В по-късен етап марката възнамерява да предложи и версия с един електромотор и мощност ат 272 к.с., съответно със задвижване само на задните колела, но това ще стане не по-рано от края на 2023 година. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар