сряда, 8 юни 2022 г.

Jidu ROBO-01 Concept разполага с изкуствен интелект и автономна система за шофиране от 4-то ниво

 Концепцията Jidu ROBO-01 ще бъде представена официално пред публика на предстоящия автосалон в Гуанджоу, а днес новата марка създадена в резултат на сътрудничеството между Geely и интернет доставчика Baidu, представи модела в интернет пространството, заедно с пестелива информация относно неговата механика. Въпреки това, според изявление на главния изпълнителен директор на Jidu, първият модел на марката ще бъде наличен на пазара до края на следващата година., а година след това ще бъде представен и втори модел.

Ясно е, че Jidu ROBO-01 Concept ще разчита на електрическо задвижване, макар и да не се споменават каквито и да е подробности относно неговите електромотори и батерии. Специално внимание обаче се обръща на автономната система за шофиране от 3-тои дори 4-то  ниво, която разполага с два изскачащи лидара позиционирани на предния капак с обхват от 200 метра, чиито 128 лазера обработват 1.53 млн. точки в секунда. Освен това автомобилът е оборудван и с изкуствен интелект, а компютърът разполага с процесор NVIDIA - Orin X и чип Qualcomm 8295. Моделът ще има функцията да управлява, чрез интернет и интелигентните устройства в дома на собственика като: осветление, отопление и дори да включва телевизора с избрана от Вас програма.

Интериора също има какво да покаже въпреки минималистичният си дизайн. Пред водача и спътника до него място намира широкоекранен дисплей с 5K резолюция за инструменталния панел и медийната система. Воланът е с уникален дизайн със сензорна тъчпад пладформа, чрез която се управляват повечето от функциите в менюто, което на свой ред разполага и с гласов контрол. Актуалните напоследък седалки с нулева гравитация намират място и тук, като в случая са четири на брой, а централната конзола между предните седалки място намира още един сензорен тъчпад, както и гнездо за безжично зареждане на телефони. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар