четвъртък, 19 май 2022 г.

Renault прибягва до услугите на Жан Мишел Жар за звуковото оформление в Scenic Vision Conept

 Renault представи концепция за водороден кросоувър наречена Scenic Vision. Според производителят, подобен модел ще бъде пуснат на пазара през 2024 година и ще предлага място за 5 човека. Дизайна на концепцията е дело на Жил Видал, който вече напусна своя пост в Renault, което поставя под въпрос това, каква част от дизайна на концепцията ще бъде пренесен в серийният модел. Дизайнерът обаче споделя, че купето има напълно завършена форма и повечето от линиите които виждаме днес в концептуалният модел ще намерят място в бъдещите серийни модели на марката. 

Акцентът обаче не е толкова върху дизайна на екстериора, а по-скоро към задвижващата технология с водородни клетки наречена H2-Tech, която има за цел да намали драстично водородният отпечатък в гамата на марката. Задвижването се състои от електромотор позициониран в задната част и задвижващ съответно задните колела с мощност от 218 к.с., който черпи енергия от батерия монтирана в пода с капацитет 40 кВтч. В предната част е позициониран електрохимичен генератор с мощност 22 к.с., който се захранва от водородна клетка и има за цел да дозареди батерията по време на движение. Цялата задвижваща система с напълно заредена бутилка с водород, която се пълни за около 5 минути  и батерия с възможност за зареждане чрез бързозарядна станция в рамките на 20 минути, осигурява автономия до 800 км. Общото тегло на модела възлиза на 1700 кг., но не се споменават каквито и да е динамични характеристики на концепцията. 

Интериора предлага плосък под и множество дисплеи разхвърлени по цялата дължина на таблото включително и такъв на мястото на конвенционалното огледало за задно виждане. Аудиосистемата и звуците, които издава моделът са дело на Жан Мишел Жар, което засилва още повече футуристичната обстановка и според информацията сътрудничеството между компанията и френският композитор ще продължи и занапред в други модели на марката. Във всяка врата и облегалка за главата е монтиран високоговорител за още по-добра акустика на - 3D аудиосистемата. Тук е моментът да припомним, че BMW i7 (G70), разчита на звукови ефекти композирани от носителят на "Оскар" - Ханс Цимер. Концепцията е оборудвана с предна камера, която предава образ с обзор от 180 градуса, като по този начин обзорът на водача се увеличава с 24%. Системата за лицево разпознаване отваря вратите и настройва всички системи и седалки, спрямо профилът на разпознатото лице. Интериорът е изработен на 95%, от рециклируеми материали, а тъканта на седалките е изработена от въглероден полиестер с 30%, пластмаса добита от бутилки изхвърлени в океана. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар