понеделник, 6 декември 2021 г.

Петото поколение на Mazda 2 - клонинг на Toyota Yaris

Японците са на път да уеднаквят своя автопарк до краен предел, особено що се отнася до моделите на Mazda, Toyota, Subaru и Suzuki. Днес се състоя премиерата на новото поколение  Mazda 2, което всъщност представлява Toyota Yaris с емблемите на Mazda. за сега производителят представи само хибридната версия на модела, чиито продажби в Европа, трябва да започнат от пролетта на следващата година. До сега компактният модел на Mazda се възползваше от платформите на Ford Fiesta, но имаше свое собствено излъчване и стил, което привлече редица почитатели към модела. След прекратяването на сътрудничеството между Ford и Mazda, ставаме свидетели на поредното клониране на модели между Toyota и споменатите по-горе други японски производители, което най-вероятно няма да доведе до нищо положително, освен намаляване на разходите. 

Новата Mazda 2 ще се възползва от хибридната технология на Toyota с 1.5 литров, 3-цилиндров, бензинов агрегат и електромотор, чиято обща мощност доставяна към колелата, чрез CVT трансмисия възлиза на 114 к.с. Според информацията ускорението на компактният хибрид до 100 км/ч. от място става за 9.8 секунди, а средният разход на гориво възлиза на 3.8 л / 100 км. 

Интериорът също е идентичен с този на Toyota Yaris и не предлага никакви изненади. Моделът ще се предлага във версии на оборудване: Pure, Agile и Select, като серийно в базовата версия място ще намират цифрови инструментален панел, мултимедийна система с гласов контрол, система за предотвратяване на сблъсък, сензор за обекти в сляпата зона на водача, система за разпознаване на пътните знаци, система за подпомагане при потегляне на наклон и асистент за поддържане движението в пътното платно. Цените все още не са обявени, както и това дали ще бъдат налични и модификации без хибридна технология. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар