вторник, 7 декември 2021 г.

Mozo T500 е първият монголски автомобил

 След Виетнам, сега Монголия става поредната държава без каквито и да е традиции в автомобилостроенето, която представя своя собствена марка автомобили. Благодарение на Bars Motors и китайският концерн GAC, страната започва да произвежда кросоувър модел наречен Mozo. Той е базиран на представеният преди няколко години Zoytue T500 и разликите между двата модела са минимални. 


За задвижване Bars Mozo T500, разчита на 1.5 литров, турбо бензинов мотор с мощност 156 к.с., куплиран серийно с роботизирана трансмисия задвижваща предните колела. Според производителят, средния разход на гориво варира между 6 и 10л/100км. в зависимост от терена. 


Оборудването предлага всичко необходимо, но липсват някои от асистентите за подпомагане на шофиране от оригинала, тъй като инфраструктурата в Монголия, не позволява тяхната работа. Така например, асистента за поддържане движението в пътната лента и системата за разпознаване на пътни знаци не се предлагат за модела. Автоматичните чистачки и светлини, асистента при потегляне на наклон, круиз контрол и сензори за паркиране са налични още от базовото ниво на оборудване в това число климатика, мултимедийна система с 8-инчов екран, пълен ел. пакет и др. Срещу доплащане за модела се предлагат неща като: безключов достъп и старт на автомобила, автоматична врата на бажаника, подгряващо на седалките и панорамен отваряем покрив.

Цените на Bars Mozo в Монголия ще стартират от 18 500 евро. В момента мощностите в страната могат да покрият производство от едва 2500 бройки годишно, но при интерес марката е готова да внася готови компоненти от съвместният завод построен с GAC в Китай и да задоволи търсенето. До пет години мощностите трябва да бъдат увеличени и продукцията да достигне 25 000 бройки в това число и бъдещ SUV модел, за който все още не се споменават подробности. През 2025 година се очаква и изцяло електрически модел производен в Монголия с емблемите на Bars Motors.

Няма коментари:

Публикуване на коментар