петък, 2 април 2021 г.

История: 60 години Nissan Patrol

Преди 60 години, японците представят модел силно повлиян от Jeep Willys, който трябва да задоволи нуждите на японската армия. Постепенно Nissan Patrol се насочва към цивилните клиенти, като моделът се предлага в най-разнородни модификации. Първото поколение се задвижва от 3.7 или 4.0 литрови, бензинови агрегати с мощност между 92 и 145к.с., куплирани с 4-степенна, механична скоростна кутия предаваща движението към четирите колела.



През 1959 година е представено второто поколение на модела, което вече се предлага извън границите на страната. Моделът се предлага с няколко дължини на междуосието, а неговото шаси става основа за редица спомагателни превозни средства за индустрията. Двигателите остават същите, но са модернизирани, а в даден период дори е налична и версия с 4.0 литров, дизелов мотор.

 
Истинският успех и признание за модела идва с представянето на третото поколение през 1980 година. Моделът предлага комфортен интериор, надеждна механика, мощни агрегати и бързо се превръща в един от най-продаваните модели на марката. Nissan Patrol бързо завладява пазарите в Африка, където се конкурира успешно с моделите на Land Rover и Toyota. Дори в САЩ, Patrol става предпочитан сред мнозина. Двигателите са 4 и 6 цилиндрови бензин и дизелови, но голям недостатък се оказва факта, че електрическата инсталация работи под напрежение от 24V, а това до голяма степен се оказва трудност за подръжка и намиране на резервни части в отдалечени райони. Моделът започва да се произвежда в Иран, Южна Африка и Испания. 


През 1987 година е представено четвъртото поколение известно още като - GR. Това поколение затвърждава позициите на модела, като предлага още по-голям комфорт на возене със своето независимо окачване. Офроуд характеристиките са подобрени, а срещу доплащане се предлага и заден диференциал с ограничено приплъзване. Двигателите са модерни с работен обем от 2.8, 3.0 и 4.2 литра, като всички дизелови мотори са с принудително пълнене на цилиндрите. Производството продължава да се осъществява и извън границите на Япония, но вместо фабриката в Иран, която марката изоставя моделът започва да се произвежда във филипините. 


Петото поколение на модела е представено през 1997 година. Моторната гама е разширена, като за модела освен дизеловите 2.81 3.0 и 4.2 литрови мотори се предлагат и новите бензинови 4.5 и 4.8 литрови мотори. налична е и 5-степенна, автоматична трансмисия. Оборудването е на ниво, а луксозната обстановка в интериора печели нови клиенти в Близкия изток. Производството се разширява в страни като Мароко и Пакистан. Моделът се произвежда чак до 2016 година, успоредно с новото 6-то поколение, което е представено през 2010 година.


Шестото поколение е изцяло ново и се предлага и днес след няколкократни модернизации. Луксозната версия е налична като Infiniti QX80, а в САЩ  и под името Nissan Armada. Поради луксозният статус, който вече моделът притежава от моторната гама изчесват дизеловите мотори и се предлагат само бензинови 6 и 8-цилиндрови агрегати с работен обем от 4.0 и 5.6 литра. Трансмисиите са 5 и 7-степенни, автоматична, като за някои пазари се предлагат и модификации с 6-степенна, механична скоростна кутия. Наскоро Nissan Patrol, бе основно освежен, а преди няколко дни в чест на 60-годишнината на модела компанията представи и версията Nissan Patrol Nismo. Към момента Nissan Patrol се произвежда в Япония, Нигерия и Русия. 

Бъдещето на модела е неясно, тъй като към момента марката не е съобщила, че разработва ново поколение, което означава, че е възможно настоящият модел да бъде предлаган поне още 7-8 години или поне, докато продължава да намира своите клиенти. 



 




Няма коментари:

Публикуване на коментар