сряда, 16 декември 2020 г.

Екзотични: Hennessey Venom F5

Когато преди три години, бе представен прототипа на Hennessey Venom F5, беше направена заявка, че моделът ще достига скорост от 482км/ч., което автоматично ще го короняса за най-бързият автомобил на планетата. От тогава обаче измина много време и света видя Koenigsegg Jesco Absolut, който според своите създатели достига максимална скорост от 532км/ч. Тази седмица обаче американската компания представи производствената версия на F5, чието производство стартира от пролетта на следващата година. Видно е, че дизайнът е леко променен, но производителят съобщава, че това помага на производителността и сега данните са по-добри от тези обяви преди три години. 



Според официалната информация Hennessey Venom F5 се задвижва от 6.6 литров, V8-цилиндров, би-турбо мотор с мощност 1842к.с., куплиран с 7-степенна, роботизирана трансмисия с чиято първа предавка може да достигнете скорост от 113км/ч. Общото тегло на модела е 1380кг., а максималната скорост трябва да бъде над 500км/ч., но не се споменава с точност. Според думите на компанията конструкцията на модела може да понесе без проблем скорост над 540км/ч. Ускорението от 0 до 100км/ч. се случва за 2.6 секунди, а до 200 за - 4.7 секунди. След още 10.8 секунди ще се телепортирате до 400км/ч. 

Интериора е насочен изцяло към водача, без излишни заигравки. Пред водача място намира 7-инчов, дисплей за цифровият инструментален панел, а инфотайнмънт системата разполага с 9-инчов тъчскрийн. Волана е изработен от карбон и на него са разположени контролерите за чистачките, сигналните светлини, управлението на озвучителната система и светлините на автомобила. 
Обещаната бройка от 24 автомобила ще бъде спазена, но цената е леко увеличена с около 500 000 долара от обявените преди три години 1.6 млн. долара. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар