събота, 28 януари 2017 г.

Класики: Jaguar XJ220

Jaguar не е известен с производството на суперкари макар, че марката има немалки успехи в моторните спортове. Съществува обаче един модел познат под името - XJ220, който се предлага на пазара от 1992 до 1994 година, който по това време е и най-бързият сериен модел предлаган до момента. Неговата максимална скорост надхвърля 340км/ч, а времето за ускорение от 0 до 100км/ч е 3.6 секунди. 
Разработката на модела започва през 1988 година с помощта на рейсинг инженерите от TWR. Първоначално той е трябвало да се задвижва от V12-цилиндров агрегат и задвижване на четирите колела, но в последствие инженерите се спират на вариант с 3.5 литров, V6-цилиндров, би-турбо мотор куплиран с 5-степенна, механична трансмисия предаваща движението към задните колела, чрез диференциал с ограничено приплъзване. Моторът е разработен от екипа на TWR със съдействието на Cosworth и е изграден изцяло от алуминии. Шасито също е изработено от лекият материал. Така общото тегло на производственият модел е 1440кг., въпреки богатото оборудване, което включва неща като: ел. пакет, климатик, кожени седалки и мощна озвучителна уредба. 
Производственият цикъл е изключително сложен и трудоемък. За производството на отделните части от които близо 3000 се изработват специално за този модел са ангажирани редица фирми, а крайната фаза се осъществява в специално изградена фабрика, която в последствие е продадена на Aston Martin. Това от своя страна води до изключително висока продажна цена от близо 470 000 паунда, което оказва пагубно влияние върху продажбите. Освен това автомобилът поема редица критики относно управлението, видимостта и стабилността в завои, а използването в ежедневни условия е съпроводено с редица изпитания. В край на сметка за двете години на производство от халетата излизат едва 275 бройки. Към днешна дата добре запазен екземпляр може да се намери на аукцион с цена от около 150 000 паунда. Повечето от собствениците на този модел обаче  се надяват, че ще дойде време в което Jaguar XJ220 да бъде оценен адекватно и ако не друго, то поне да възвърнат своята инвестиция. В България също един човек чака, това да се случи. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар