петък, 25 март 2016 г.

История: Половин век Toyota Corolla

Когато през 1966 година японците представят първото поколение на Toyota Corolla, никой не предполага, че именно това ще бъде най-продаваният и известен японски автомобил в световен мащаб. За 50 годишната история и 11 поколения зад гърба си,Corolla е с близо 50млн. продажби. Вярно, че успехът на модела идва едва с третото поколение, но така или иначе Corolla остава синоним за качество и издръжливост сред японските модели.
Първото поколение се предлага като седан, купе и комби, но при всички случаи само с две врати. Под предния капак място намира 1.1 литров, бензинов агрегат с мощност 50к.с., куплиран с механична трансмисия задвижваща задните колела. 
През 1970 година е представено второто поколение на модела. Дизайна е осъвременен и е добавено версия с 4 врати. Моторната гама също е разнообразена и вече са налични по-мощните 1.4 и 1.6 литрови, бензинови агрегати чиято мощност достига 90к.с., а базовият модел вече разполага с 1.2 литров мотор.
Третото поколение на Corolla е въведено през 1974 година. И при него разнообразието от купета е голямо. Седан с 2 и 4 врати, купе и комби версиите стават особено популярни както при младите, така и при улегналите семейни клиенти на малката. Именно тава е и ключът към успеха на Corolla. За пръв път именно в това поколение марката предлага и версия с автоматична трансмисия, която става задължителна в следващото поколение на модела, което е представено през 1979 година. Именно то успява да пробие убедително на пазара в САЩ, където се предлага на цена малко над 2500 долара. Това е един от най-достъпните модели по онова време на пазара, а междувременно е практичен, лесен за поддръжка и за управление. Клиентите са пленени от лекотата с която той се управлява, а пъргавите бензинови агрегати остават добро впечатление. Моделът се явява като конкурент на Volkswagen Golf, но е значително по-добре оборудван и както става ясно с по-богата гама от модификации на купето. 
С петото поколение успехът е затвърден. Концепцията е изцяло променена и е с напречно разположени агрегати задвижващи предните колела. Премиерата се състои през 1983 година и за пръв път на клиентите се предлага и версия с дизелов агрегат, чиито разход на гориво не надхвърля 5л/100км. Японският модел разполага и с още един коз, който не е за пренебрегване. Модификацията със задвижване на четирите колела сварва неподготвена конкуренцията и в продължение на близо две години Toyota обира каймака в този сегмент, който се оказва доста търсен. Задвижването на четирите колела се предлага само за седан и комби модификациите, но се радва на огромна популярност. Гамата се увеличава с хеч версия, която се предлага с 3 и 5 врати. Комби и купе модификациите обаче се предлагат само със задвижване на задните колела. Именно тогава се ражда и дрифт легендата - купето GT-S, което и днес намира място в сърцата на феновете. В петото поколение на Corolla дебют прави и 16 клапановите, Twin Cam агрегати чиято мощност достига 165к.с. 
Шестото поколение е представено през 1988 година и е построено върху модифицираната платформа на предходният модел. Великолепните агрегати, солидната изработка на интериора, заобленият дизайн и високото качество бетонират модела, като един от лидерите в класа си. 
На седмото поколение не му остава нищо друго, освен да поддържа огъня.  Размерите са увеличени, теглото завишено, но въпреки всичко моделът остава в компактния клас. То се предлага от 1991 до 1995 година, когато излиза осмото поколение върху изцяло нова платформа. Двигателите са изцяло нови и алуминиеви, което води и до спестяване на около 100кг. от теглото в сравнение с предходния модел. Характерните кръгли фарове го правят лесно разпознаваем, а успехите в рали шампионата допринасят за новия имидж - на спортен хеч. 
През 2000 година марката представя деветото поколение на модела. То прави рязък завой във всички посоки и предлага, както изцяло нов за марката дизайн, така и нови стандарти в оборудването. Дизайна обаче не се харесва особено на клиентите и марката е принудена да направи фейслифт на модела две години след премиерата. Така се стига до десетото поколение  на Corolla, което е представено през 2006 година. Конструктивно то е изградено върху платформата на предходният модел, но разполага с по-модерен дизайн на екстериора и интериора. Тук за пръв път отпада хеч версията, която се предлага под името Auris. Комби версията също отпада от гамата, а продажбите се държат на изграденият имидж през годините. Японците са спокойни. Името продава и все още не е заплашено от загуба на пазарен дял въпреки, че дори и към днешна дата след направеният фейслифт на единадесетото поколение на модела, което бе представено през 2012 година, в гамата не съществуват други версии на купето освен седан с четири врати. 
Трябва да припомним обаче, че Corolla стана основа  за най-разнообразни модели дори и MPV, познати под името Verso. На различните континенти автомобилите се отличават коренно един от друг въпреки, че се предлагат под едно име. В Япония например Corolla е построена върху изцяло различна платформа и в портфолиото на модела място намира и хибридна версия. Какво ще бъде бъдещото на Toyota Corolla е трудно да се предскаже, но въпреки това продажбите до момента са благоприятни. Годишно марката продава около половин милион автомобила под това име по целия свят без да се броят различните разновидности предлагани под други имена и моделите предлагани в Япония. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар