сряда, 2 август 2023 г.

Това е новата Toyota Land Cruiser 250 / Prado

 Новото поколение на Toyota Land Cruiser / Prado, бе представено официално днес в САЩ, като от началото на 2024 година освен на пазарите зад океана, новият SUV ще бъде наличен в Европа, Близкия изток и Япония. Моделът е основан върху GA-F платформата с твърда рама, която намира място в Toyota Land Cruiser 300Lexus GX и т.н. Новата Toyota Land Cruiser ще се предлага в две версии на оформление на предната част и във версии с два и три реда седалки. Базовият модел ще се радва на по-ретро излъчване с кръгли фарове, а по-технологичните версии ще предлагат по-модерно излъчван с правоъгълни LED светлини. 

Благодарение на новата платформа, размерите на новият Land Cruiser са нараснали значително, от което се е възползвал и интериорът, който е станал по-просторен. Пред водача място намира цифров инструментален панел с графични аналогови уреди, а мултимедийната системата се предлага във версии с 8 или 12.3-инчов дисплей. Физическите бутони са в изобилие, което допринася за ретро естетика, а на централната конзола между седалките място намира традиционен лост за смяна на предавките. Серийно на борда място намира пакета за активна безопасност и асистенция по време на шофиране - Safety Sence, а обичайната хидравлична система за управление е заменена от електрическа такава. Сред опциите се наблюдават неща като: кожен салон с ел. предни седалки оборудвани с масажна и вентилираща функция, тризонов климатроник, JBL озвучителна система с 14 високоговорителя, панорамен покрив, LCD вътрешно огледало и пакет камери с обзор 360 градуса. 

За задвижване новата Toyota Land Cruiser ще се предлага с различни задвижвания в зависимост от пазарите на които ще се предлага. В Европа, Близкия изток и Япония, моделът ще бъде наличен с 2.4 литров, турбо бензинов мотор с мощност 281 к.с. В Европа ще бъде наличен и  2.8 литров, турбо дизел с мощност 201 к.с., който в последствие ще бъде оборудван с 48-волтова лека хибридна система. В зависимост от пазара, трансмисията е 6 или 8-степенна, задвижваща четирите колела. В САЩ и Китай е налична и хибридна версия със същият бензинов мотор и 8-степенна, автоматична трансмисия в която е интегриран електромотор с мощност 49 к.с. Батерията е с капацитет от 1.87 кВтч., което означава, че движение в изцяло електрически режим няма да бъде възможно. 

Всички модификации са оборудвани със самоблокиращ междинен диференциал и редукторна кутия с понижаващи предавки. Производителят съобщава и за новоразработена предна стабилизираща щанга, която ще подобри значително офроуд качествата на модела. Системите Multi-Terrain Monitor и Multi-Terrain Select са с нови настройки и ще бъдат налични серийно за всички версии на модела. Макар все още да не са обявени официално цените става ясно, че новото поколение на емблематичният SUV ще стартира с конкурентни цени, като в САЩ, той се очаква да бъде наличен от 55 000 долара. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар