събота, 5 ноември 2022 г.

Саудитска Арабия започва производството на електромобили под марката CЕЕR

 Когато стане въпрос за нова марка сме свикнали, това да е поредната китайската такава. Тази седмица обаче, новините идват от Саудитска Арабия, след като нейният престолонаследник принц Мохамед бин Салман, обяви плановете на един от най-големите играчи в ОПЕК наречен Vision 2030, който има за цел да намали зависимостта на страната от петролните продукти. Именно държавата е основен акционер в новата марка наречена Ceer, която ще бъде насочена към производството на изцяло електрически модели. 


Според източници първият модел на Ceer, трябва да бъде представен през 2025 година, като в неговата разработка ще участват тайванската Foxcoon и BMW, като немците за сега ще участват само със свои патенти в областа на EV моделите. първият модел ще бъде седан, последван от SUV, чиито експорт ще бъде насочен към Китай и САЩ. 

Производството на бъдещите модели ще се осъществява на местна почва и това най-вероятно ще става в новоизграденият завод на Lucid, чиито по-голяма част от дяловете вече са собственост на Саудитска Арабия. Стартирането на Ceer е част от по-широките усилия на страната за устойчивост, а прогнозисти изчисляват, че новооткритите 30 000 работни места ще доведат до 8 млрд. долара за БВП на страната до 2034 година. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар