понеделник, 12 февруари 2024 г.

Обстоен фейслифт или изцяло нов модел е новият Aston Martin Vantage?

Шест години след представянето на последното поколение Aston Martin Vantage, английският производител подлага своето GT-купе на основно обновяване. Направените промени са толкова много, че реално обновената версия може да се смята за нов модел. Визуално промените са предимно в предната част, която е издържана в стила на Aston Martin DB12, чиито Matrix LED фарове са пренесени директно във Vantage. Радиаторната решетка е нараснала по размери в нюанс с новият дизайн на бронята. Серийно обновената версия вече ще се предлага с 21-инчови джанти, а цветовата гама е увеличена с три нови цвята. Погледнат отзад, обновеният Vantage се различава с новата броня и по-големите изпускателни тръби. 

Освен външно, новата версия има с какво да се похвали и по отношение на механиката. Познатият 4.0 литров, V8-цилиндров, би-турбо мотор е преработен значително с нови турбо компресори и разпределителни валове, подобрено охлаждане и по-големи интеркулери, което е довело до значително повишение на мощността, която сега възлиза на 665 к.с. и 800 Nm. Трансмисията е същата 8-степенна, автоматична от ZF предаваща движението към задните колела с променени предавателни числа, чрез електронно управляем диференциал. Според информацията ускорението от 0 до 100 км/ч., става за - 3.4 секунди, а максималната скорост е увеличена на 323 км/ч. Окачването също е претърпяло промени, като следата на задните колела е увеличена с 3 см., а амортисьорите са адаптивни с интелигентен контрол. Кормилното управление също е подобрено и разполага с електрически серво усилвател. 

Интериора в обновеният модел е изцяло нов. Той е издържан в стила на този в DB12 с цифров инструментален панел пред водача и 10.2-инчов екран за инфо-развлекателната система. Централната конзола с множеството физически бутони също наподобява тази в DB12, а аудиосистемата с 15 високоговорителя и мощност от 1170W на Bowers & Wilkins ще се предлага срещу доплащане и тук. 

Продажбите на обновеният Aston Martin Vantage ще започнат през втората половина на тази година с цени над 200 000 евро. В най-скоро време се надяваме да видим и обновената открита версия на модела Vantage Roadster. По-интересно е дали марката ще се престраши да предложи обновена версия на Aston Martin V12 Vantage, макар и в ограничен тираж. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар