четвъртък, 7 април 2022 г.

Забравете досегашните модели на марката и погледнете Smart #1

 Производствената версия на концептуалният Smart #1, бе представена официално като електрически компактен кросоувър, проектиран да се хареса на масовият клиент. Това е първият модел на марката след като 50%, от нейните акции станаха собственост на Geely. Не е изненада  и факта, че първоначално първият електрически SUV на марката ще се предлага в Китай, а на другите пазари моделът ще бъде наличен от средата на следващата година. Дали този модел не е закъснял ще стане ясно в последствие, но при всички случаи новият Smart #1, предлага стилен дизайн и внимание към детайла, което е едно от задължителните условия за успеха на електрически задвижван модел в наши дни. 

Дизайна като цяло е революция спрямо този познат от досегашните модели на марката и по всичко личи, че нейните амбиции са да го позиционира в премиум сегмента. Вратите без рамки на прозорците доказват това твърдение, а с дължина от 4.27 метра, Smart #1 се изправя директно срещу Mini Countryman, който също се очаква да получи изцяло електрическа модификация. 

Интериора е щедро оразмерен, като предлага място за пет човека и багажно пространство от 411 литра. Пред водача място намира 9.2-инчов цифров инструментален панел, а инфоразвлекателната система с 3D потребителски интерфейс и гласов контрол в най-скъпата си версия разполага с 12.8-инчов тъчскрийн дисплей. Налице е и 10-инчов, HUV дисплей с добавена реалност, който също ще се предлага срещу доплащане. Като цяло, корените от Mercedes си личат навсякъде, а качествените материали и отличната изработка няма да останат чужди за модела на Smart. 

За задвижване Smart #1, разчита на електромотор позициониран на задният мост с мощност 272 к.с., който черпи ток от никел-кобалтова батерия с капацитет - 66 кВтч. Според производителят автономията на модела с тази батерия възлиза между 420 и 440 км. в зависимост от условията. С оглед на постигане на тези числа максималната скорост на модела е ограничена на 180 км/ч. Ако решите да заредите батерията в домашни условия ще трябва да предвидите поне 3 часа и половина за да достигнете 80%, от нейният капацитет, но включите ли го към бързозарядна станция времето за зареждане се свива до 30 минути. За сега не се споменава дали ще има версия с два електромотора или други батерии макар и платформата да позволява наличието на цели три електромотора. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар