понеделник, 2 септември 2024 г.

Новото Audi Q5 ще предефинира сегмента на компактните SUV модели

 

Така, като гледаме единственият минус на новото Audi Q5 ще се окаже, този на акумулатора.  Audi Q5 винаги е бил синоним на лукс, технология и спортни характеристики в сегмента на компактните SUV модели. С новото поколение, германският производител отново поставя летвата още по-високо, предлагайки на клиентите по-добро шофиране, по-иновативни технологии и още по-стилен дизайн. Новото Q5 е еволюция на познатия ни дизайн, като запазва характерните линии и пропорции на модела и въвежда новите линии, които видяхме Audi A5. Предната част е доминирана от голямата, осмоъгълна радиатрона решетка, която придава на автомобила самоуверен и спортен вид. Фаровете са по-тънки и по-остри, а LED технологията е стандартна дори при базовите версии. Профилът е динамичен и мускулест, а задната част е подчертано широка.

Най-добрата новина е, че новото поколение е построено върху PPC платформата на компанията, което ще рече, че под капака място ще намират бензин и дизелови агрегати. Базовата версия ще разчита на 2.0 литрови, TSI мотор с мощност 204 к.с., оборудван с лека хибридна технология , която доставя допълнителни 24 к.с. за кратко време. Дизеловата версия ще разчита на 4-цилиндровият турбо дизел със същият работен обем и мощност. Всички двигатели са съчетани с 7-степенната, автоматична трансмисия, а система за задвижване на всички колела - Quattro ще се предлага срещу доплащане. Хибридните версии ще са налични от следващата година, предлагайки комбинация от електрическа и изгаряща мощност. Те са оборудвани с 2.0 литровият бензинов мотор съчетан с електромотор и тягова батерия с капацитет от 25.9 кВтч., , която обещава автономия от поне 80 км. в изцяло електрически режим. Plug-in хибридните версии ще се предлагат във версии на мощност от 299 и 367 к.с., но на върха в моделната гама обаче е позиционирана версията - SQ5 с V6-цилиндров, турбо агрегат и мощност от 362 к.с. Той също разполага с лека хибридна технология и допълнителна мощност от 24 к.с. При него задвижването на четирите колела ще е стандартно. 

Интериорът е подобен на този в A5 и е пренесен почти без промяна. Той е истинска симфония от висококачествени материали и най-новите технологии. Цифровите дисплеи са навсякъде – от виртуалното табло до големия централен екран, който контролира почти всички функции на автомобила. Ергономията е безупречна, а качеството на изработката е типично за Audi. Новата MMI система е по-интуитивна и бърза от всякога. Големият 14.5-инчов сензорен екран реагира бързо на допир, а гласовото управление е изключително прецизно. Пред водача място намира 11.9-инчов цифров инструментален панел, а срещу доплащане пред спътника е позициониран  10.9-инчов дисплей за развлечения. HUD дисплея с добавена реалност също е опция, както и мощната аудио система Bang & Olufsen, която превръща интериора на Q5 в истинска концертна зала. Няма нужда да споменаваме, че новото Q5 е оборудвано с множество асистиращи системи, които правят шофирането по-безопасно и по-удобно.

С новото Q5, Audi отново потвърждава позицията си на лидер в премиум сегмента. Продажбите на модела в Германия ще стартират още тази година с цени от 52 300 евро, което е почти 40% повече от това, което марката искаше за предходният модел през 2016 година. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар