събота, 2 септември 2023 г.

Екзотични: Bizzarrini Giotto Hyper GT

 Италианската компания е основана през 1963 година, от бившият инженер на Alfa Romeo и Ferrari - Джото Бизарини и след като той е уволнен от Ferrari има амбициите да създаде свой спортен модел, като за целта основава едноименната компания. Най-емблематичният модел на компанията е представен през 1964 година под името 5300 GT Strada, но малкият производствен обем и бюрократични пречки стават причина фабриката да прекрати своята дейност през 1969 година, като за този период са произведени малко над 140 овтомобила от спортното купе и близо 300 прототипа с които марката участва в различни състезания на писта. Джото Бизарини от своя страна работи консултант в множество марки и става професор по дизайн удостоен с титлата Honoris Causa. През 2020 година, три години преди той да умре, правата на марката Bizzarini са придобити от английската компания Pegasus Brands, която разкри намерения за разработката на нов суперспортен автомобил. 

Тази седмица италианската марка представи предпроизводствена версия именно на този модел наречен Giotto Hyper GT, който е проектиран от Giugiaro. Според информацията Bizzarini Giotto Hyper GT разполага със средно разположен агрегат и каросерия изградена от въглеродни сплави. Двигателят е V12-цилиндров, атмосферен и е разработен специално за модела от Cosworth, а неговият работен обем възлиза на точно 6626 кубика, което е препратка към рождената дата на Джото (6.06.1926). Трансмисията предвидена за модела е 8-степенна, двудискова. 

Bizzarini не разкрива повече подробности относно техниката на предстоящият хиперкар, но гарантира, че същият ще предлага емоционални изживявания на водача и неговият спътник по време на движение по обществената пътна мрежа. Това от своя страна означава, че Giotto Hyper GT, няма да има амбициите за рекорди на писта и ще предлага ювелирна изработка на интериора, чиито снимки все още не са разпространени. Първите бройки от ограниченото производство на модела трябва да пристигнат до своите собственици не по-рано от 2026 година.



Няма коментари:

Публикуване на коментар