четвъртък, 18 август 2022 г.

Dodge Charger Daytona SRT е първият електрически масъл кар

 Отдавна се говори за първият електрически muscle car, колкото и нелогично да звучи и ето, че днес пред нас стои именно той. Вярно, че това е концепция, но доста обещаваща. Dodge Charger Daytona SRT Concept е нова интерпретация на легендарният модел от 60-те години - филмова звезда във филма със Стив Маккуин - "Bullit" и конкурент на Ford Mustang GT в емблематичната гонка по улиците на Сан Франциско, сътворена от продуцентите по улиците на Сан-Франциско. 

Производителят ревностно мълчи по отношение на параметрите относно задвижването и мощността на концептуалният модел, но се твърди, че ще бъде по-бърз от последното издание на модела с V8-цилиндров мотор - Dodge Charger SRT Hellcat с мощност от 808 к.с. Знае се, че charger Daytona SRT Concept разполага с уникална по рода си трансмисия  - eRupt с електромеханично превключване на предавките симулираща класическа, механична трансмисия. 

За тези които мислят, че електромобилите са лишени от душа, Dodge е подготвил и патентовал "изпускателна" система Fratzonic Chamberet Exhaust, която пресъздава звук с мощност от 126 dB и получава информация от моментната работа на трансмисията eRut. 

По отношение на дизайна също има какво да ни изненада. Ключова част е предният край на купето наречен R-Wing, чиито дизайн позволява на въздушният поток да минава през предният отвор на автомобила, като същевременно увеличава притискателната сила. 

Интериора също е интригуващ макар и малко конвенционален с 16-инчов, цифров инструментален панел и мултимедия с 12-3.инчов екран. Не е забравен и цветният HUD дисплей с добавена реалност. Панорамният стъклен покрив допринася за уникално усещане на четиримата пасажери настанени в карбонови спортни седалки. 

За съжаление нищо не се съобщава и за това, кога и дали концептуалният модел ще бъде внедрен в серийно производство, но по-всичко личи, че американците са се захванали здраво в разработката на първият електрически мъсъл кар. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар