събота, 30 декември 2017 г.

Какво видяхме през 2017 година

Дойде време да направим годишният обзор на изминалата 2017-та година.
Какво видяхме?
Като цяло можем да кажем,че изминалата година, бе на VAG. Едни от най-значимите премиери през годината бяха именно от фирмите под шапката на немският концерн. Audi A7 Sportback, флагмана Audi A8, чиято система за автономно шофиране е най-модерната в момента на пазара, Porsche CayenneНовото Bentley Continental GTVolkswagen T-RocPoloArteonSeat Arona,  Ibiza и не на последно място Skoda Karoq, представляват близо 5% от всички световни премиери направени през годината. Не случайно пък VW, за пръв път  през тази година прехвърли границата от 6 млн. продадени автомобили в световен мащаб. За това естествено допринася и китайският пазар, но пък седмото поколение на Golf е най-продаваният автомобил на стария континент. 
Не случайно китениците, които безспорно демонстрират огромен скок по отношение на технологиите, дизайна и качеството на своите модели със зъби и нокти драпат именно към най-взискателният пазар - този в Европа. В лицето на новосъздадената марка - Polestar, която разчита на техниката от Volvo, китайците вече имат премиум марка, чиито модели ще бъдат  достоен конкурент на европейските представители. Chery, пък от своя страна представи първият модел на новосъздадената марка - Exeed (Exeed XT), който е разработен специално за европейският пазар и разполага с Plug-in задвижване. Volvo, която също е в китайско владение представя два важни модела. Volvo XC40 и Новото Volvo XC60 , увеличават гамата на кросоувър моделите на марката, която се очертава като един от лидерите в този клас. 
На свой ред европейците пък се насочват към огромният китайски пазар, който тепърва ще продължава да се разраства. Превъзходният Citroen C5 Advance , бе представен в републиката и първоначално ще се продава и произвежда само там. Не е тайна, че и DS 7 Crossback ще разчита на на китайските клиенти, а в Европа ще трябва да се задоволим с Citroen C3 Aircross, който определено заслужава внимание. 
Японците, които преди 30 години бяха на мястото на китайците, постепенно се отдръпват от европейската сцена и се насочват към тази в Малайзия, Индонезия и разбира се САЩ. Най-важната премиера идваща от страната на изгряващото слънце през тази година, бе тази на Новото поколение на Lexus LS, което все пак ще се предлага и в Европа, но е насочен и съобразен изцяло с вкусовете на клиентите отвъд океана. Honda, представи в САЩ, новото поколение на Honda Accord, което ще трябва да устои позициите си на американският пазар. Honda UR-V, пък ще атакува споменатите вече китайски пазари. Mitsubishi, чиито контролен пакет от акции вече са собственост на Renаult-Nissan, ще се опита да възобнови своя изгубен имидж в Европа с модела Eclipse Cross. От своя страна Renault-Nissan, представиха Infiniti QX50 с първият в света двигател с променлива компресия монтиран в сериен модел. Друг сериозен японски производител - Subaru, направи пореден опит да се върне на пазара в САЩ в сегмента на пълноразмерните SUV модели със Subaru Ascent.
Наред с китайците и японците обаче влияние и то, не от вчера имат корейците, които през последните 10 години демонстрират самочувствие и то не напразно.  Премиум марката на Hyundai, с името Genesis, представя своя трети модел - G70, който най-нахално се цели в клиентите на BMW и Mercedes. Kia Stinger GT, която разчита на същата платформа пък разполага с атрактивен дизайн, а цените са направо смешни за тава, което всъщност предлага модела. Kia Stonic и Hyundai Kona, пък ще генерират значително количество продажби и то не само в Европа. SsangYong Rexton, на дали ще бъде често срещан по пътищата в Европа, но пък в региона той безспорно ще се радва на подобаващо внимание от страна на клиентите. 
В САЩ, положението на американските производители никак не е розово. Почти всички представиха интересни модели, но най-значителните бяха тези на Jeep Wrangler Lincoln Navigator и Ford Expedition. След, като "GM", се раздели с Opel, който стана собственост на Peugeot, e трудно да се каже, кой е печеливш от тази сделка. За в бъдеще марката безспорно ще разчита на френските платформи, но Opel / Vauxall Grandland X и Crossland X ще останат в историята, като последните модели разработени в Германия, въпреки че те също разполагат с френски технологии. 
Европа! Пазарът на старият континент винаги е бил един от най-ухажваните и не случайно производителите отделят специално внимание за да задоволят изискванията на клиентите. Водещите производители обаче, като че ли разчитат на извоюваният имидж през годините и постепенно губят пазарни позиции от споменатите вече азиатци, но все пак всички се съобразяват с това, което лидерите в Европа, представят. Повечето европейски марки вече може да се окачествят като премиум, а това оставя една свободна ниша,  която неминуемо в близко бъдеще ще бъде заета от китайски модели. Лидер обаче в предлагането на бюджетни автомобили безспорно е Dacia. Новото поколение на Duster, бе представено в края на лятото и чест прави на французите, че въпреки модерната технология и подобреното качество на материалите, моделът остава един от най-достъпните на пазара и то без конкуренция по отношение на цена-качество в класа на кросоувърите. 
На другия полюс по отношение на цената е BMW. През изминалата година немците представиха значително количество нови модели, които утвърждават позициите на премиум марката (BMW X2BMW X3 и BMW 6-series Gran Turismo ). Rolls Royce представи Phantom VIII, който е още по-голям и луксозен, но някак си вече не е толкова достолепен. Вечният конкурент на BMW, усеща взискателният френски вкус и представи първият в историята на марката пикап Mercedes X-class, базиран именно на Nissan Navara и Renault Alaskan. Нищо френско обаче няма в новото поколение на Mercedes CLS, чиито дизайн обаче е меко казано спорен. Супер спортният Mercedes-AMG Project One е безсмислена демонстрация на мускули имаща за цел единствено да привлече внимание. Не от такава се нуждаят италианците, които представиха Ferrari Portofino и 812 Superfast. Англичаните представиха McLaren 720S и McLaren Senna, а за тези, които освен спортно усещане се нуждаят и от лукс Aston Martin, представи новото поколение на Vantage  въпреки, че във вътрешността му тупти немско сърце. Не може да не отбележим и завръщането на TVR, който възроди модела Griffith, макар и неговото бъдеще все още да е не ясно. Ясно е обаче, че Jaguar E-Pace и Range Rover Velar имат светло бъдеще пред себе си. 














Няма коментари:

Публикуване на коментар