сряда, 27 януари 2016 г.

Opel GT Concept: Ще има ли отново подобен модел с емблемите на Opel?

Ще се осмели ли Opel, да пусне на пазара отново "GT" купе? Този въпрос си задаваме, след като видяхме концепцията Opel GT, която ще бъде показана пред публика по време на автосалона в Женева. Това не е нов сегмент за марката, тъй като в близкото минало тя предлагаше интригуващи купета, които бяха обект на желание от по-младите клиенти на марката. Да не говорим, че именно тази концепция е с намигване към модела "GT", от края на 60-те години. 
Но, дали наистина е възможна появата на подобен модел в гамата на марката? 
Концепцията се задвижва от 1.0 литров, 3-цилиндров, турбо агрегат с мощност 140к.с. Такъв има. Вярно не с тази мощност, но без проблем същата може да бъде достигната в серийна версия след леки корекции в картата на компютъра, изпускателната и газоразпредилителната система. Не е проблем да се предложи и по-мощния - 1.4 литров мотор, тъй като има предостатъчно място в моторния отсек. По-голямата пречка идва от факта, че Opel GT Concept се задвижва чрез задните колела. Това означава, че марката трябва да хвърли солидни средства за внедряването на подобна платформа. Според информацията общото тегло на концептуалният модел не надхвърля 1000кг., което означава, че за неговата направа е прибегнато и към екзотични материали. Тъй като обаче марката принадлежи към GM е възможно,  концерна майка да извади някой коз от ръкава и лесно да преработи съществуващата, но остаряла  "Kappa" платформа, върху която се основаваше произвеждания до 2010 година роудстър Opel GT. 
Какво ще се случи от тук на татък зависи и от успеха на  Mazda MX-5 и най-вече Fiat 124 Spider. При всички положения обаче, едно евентуално завръщане на "GT" купе в гамата на марката по случай 60-годишнината от появата на първият подобен модел с емблемите на Opel, която ще се чества през 2018 година,  би бил един чудесен подарък по случая. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар