сряда, 11 октомври 2023 г.

BMW X2 / iX2 (U10) с официална премиера в Токио


Вместо фейслифт на BMW X2, баварците представят изцяло новото поколение на модела, който вече ще се предлага и в изцяло електрическа версия - iX2. Новото поколение е основано върху FAAR платформата на марката, която познаваме от BMW X1 (U11) и Mini Countryman. това автоматично означава, че размерите на модела са нараснали значително, като дължината е с близо 20 сантиметра повече от тази на настоящият модел. Дизайна също поема по нов път със значително по-скосена задна част с купеобразен силует. Впечатление прави и новият стил на опционално осветената бъбрековидна радиаторната решетка (Iconic Glow), а опционалните 21-цолови джанти ще бъдат налични за първи път в автомобил от този клас. 

Базовата версия на BMW X1 (U10), разчита на 3-цилиндровият, 1.5 литров, турбо бензинов мотор с мощност 168 к.с., оборудван с 48-волтова лека хибридна система. Дизеловата версия разчита на 2.0 литровият, турбо дизел във версия на мощност от 150 к.с. И двата агрегата са куплирани серийно с новата 7-степенна, дведускова трансмисия комбинирана с диференциал с ограничено приплъзване задвижващи предните колела и възможност за ръчна смяна на предавките чрез лостчета на волана. На върха в гамата е позиционирана модификацията X2 M35i xDrive с 2.0 литров, турбо бензинов мотор с мощност 312 к.с., който серийно се предлага със задвижване на четирите колела. Електрическата версия ще се задвижва от два електромотора с общо мощност от 313 к.с.  и тягова батерия с капацитет от 64.8 кВтч. Автономията на модела е 449 км., като за целта максималната скорост е ограничена на 180 км/ч. батерията може да бъде заредена от 10 до 80% в рамките на 30 минути, а от устройството с променлив ток в домашни условия времето за зареждане от 0 до 100%, варира между 3 и 6 часа в зависимост от мощността. В САЩ, базовата версия на Х2 ще бъде налична с 2.0 литровият, турбо мотор във версия на мощност от 241 к.с. и задвижване на четирите колела. 


В интериора намираме извитият двоен дисплей пред водача с 10.2-ичов екран за инструменталният панел и 10.7-инчов екран за инфоразвлекателната система от 9-то поколение с гласов контрол и мигновена работа на менютата. На борда естествено ще намират място богат набор от асистеращи системи, а срещу доплащане клиентите ще могат да оборудват своите модели и със селфи камера. 

Производството на новото BMW X2 ще се осъществява в Германия, а официалната премиера ще се състой по време на автоизложението в Токио.  Продажбите в Европа, трябва да започнат през пролетта на следващата година с цени от 46 400 евро. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар