сряда, 17 февруари 2021 г.

McLaren Artura е суперспортен Plug-in хибрид

Англичаните отново се опитват да съчетаят понятията хибридизация и спорт, като този път представят изцяло новата разработка наречена Mclaren Artura. За да излезе уравнението правилно е работено усилено по олекотяването на модела и благодарение на изцяло новата монококова конструкция изградена от новоразработена и патентовата от марката карбонова вата, която тежи едва 81 кг. Така общото тегло на модела възлиза на 1496 кг. Специално внимание разбира се е отделено и на аеродинамиката, като дизайнерите съобщават, че всеки детайл и елемент по каросерията играе съществена роля за насочването на отделните потоци въздух. Дори страничните огледала са така проектирани, че насочват завихращият се въздух директно към отворите за охлаждане на двигателя. 



За задвижване McLaren Artura, разчита на изцяло нов специално проектиран за модела V6-цилиндров, алуминиев агрегат разположен в задната част, чиито работен обем възлиза на 3.0 литра и е  снабден с два турбо компресора. Неговата мощност е 577 к.с. при 8500 об/мин. и е съчетан с електромотор интегриран в изцяло нова 8-степенна, двудискова трансмисия в общ блок с електронно контролиран диференциал. Практически задна предавка в трансмисията липсва, но за движение на заден ход се разчита на електромотора, като по този начин са спестени още няколко килограма. Общата мощност подавана към задните колела възлиза на 671к.с. Хибридната система с възможност за зареждане и от електрическата мрежа разполага с литиево-йонна батерия с капацитет 7.4кВтч., която може да осигури пробег в изцяло електрически режим от 30км., при скорост от 130км/ч. Според информацията ускорението на модела до 100км/ч. от място става за 3 секунди, а максималната скорост възлиза на 330км/ч. 


Интериорът може да се каже, че е луксозен за такъв тип автомобили, като серийно седалките се предлагат с подгряваща функция, а кожата Алкантара е добре комбинирана с карбонови елементи. Пред водача място намира цифров инструментален панел и 8-инчов вертикално разположен дисплей за инфотайнмънт системата. В серийното оборудване не липсват неща като: адаптивен автопилот, система за разпознаване на пътни знаци, асистент за поддържане движението в пътната лента, камера за заден ход, предни и задни сензори за паркиране и др. Продажбите на McLaren Artura, започват от тази есен, като цените ще стартират от 185 000 паунда. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар