петък, 4 март 2016 г.

История: 80 години Morgan 4/4

Тази година се навършват 80 години, от представянето на първият четириколесен автомобил на марката наречен Morgan 4/4. Моделът се предлага само с 4-цилиндрови агрегати, от където идва и името му -  4 колела, 4-цилиндъра. В началото моделът се предлага с двигатели чиито работен обем е между 1.1 и 1.2 литра, но след втората световна война място намират: 1.3 и 1.5 литрови агрегати доставяни от Ford. Съществува и версия с 1.0 -литров агрегат, но тя е слабо търсена и спряна от продажба. 
През 50-те години моделът набира популярност и отвъд границите на острова и става ясно, че спешно се нуждае от повече мощност и нови версии. Така се появява Morgan Plus 4, който се предлага с 2.0 или 2.1 литрови агрегати от Triumph и Rover и променен дизайн на каросерията. Моделът става по-широк и по-нисък, което пък го прави и предпочетан за състезания на затворено трасе. именно поради тази причина в последствие марката се насочва само към агрегатите на Ford, които намират място и в днешните модели. Те са евтини и лесни за обслужване, което ги прави и популярни сред състезателите. 
Morgan Plus 4 се произвежда и днес и то без кой знае, какви технически промени. Конструкцията е дървена, но вече подсилена със стоманена рама. В гамата на модела се наблюдават редица модификации с 2 и 4 места, както и с различна дължина на междуосието. Преди броени дни марката представи и специална версия на модела наречена 80th Anniversary Edition. Тя ще бъде произведена само в 80 бройки и притежава редица препрадки към моделите от 50-те години. Джантите, платненият покрив, кожените каиши за затварянето на капака на двигателя и дори цветовата гама са идентични с тези в първите модели. Двигателят също е идентичен с тези от 50-те години, но силно преработен за съвременните еко норми. Той е с работен обем от 1.6 литра и мощност 110к.с., пак от Ford. Куплиран е с 5-степенна, механична трансмисия, но доставяна от Mazda. Интериорът обаче е модерен и идентичен с този в новите модели на марката. На лице са удобни - кожени седалки, ръчно тъкани килими и дори въздушна възглавница за водача. С общото си тегло от едва 795кг., специалната версия на модела ускорява до 100км/ч от място за 8 секунди, а максималната му скорост е 185км/ч. Цената на всяка една бройка започва от 38 000 евро, без данъци и акцизи.






Няма коментари:

Публикуване на коментар